Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novosti za trgovce

Plenković zadovoljan narodnim obveznicama, otkrio koliko je uplaćeno milijuna eura. Otkriveni detalji Zakona o trgovini i radnim nedjeljama

Na sjednici Vlade iznesena je informacija o aktivnostima i mjerama vezanim za pružanje potpore Ukrajini te donesen zaključak o isticanju zastave Ukrajine. Na dnevnom redu bio je i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini. Na početku sjednice Vlade uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

 Na početku sjednice Plenković je podsjetio da je sutra godišnjica brutalne agresije na Ukrajinu te je to nazvao činom bez presedana, dodavši da su posljedice ove ruske agresije vidljive i u cijeloj Europi te i u samoj Hrvatskoj. Naglasio da je Hrvatska pomagala i nastavit će pomagati Ukrajini i bilateralno i unutar međunarodnih zajednica.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli"

Naglasio da će danas na sjednici Vlade biti konačni prijedlog Zakona o trgovini te da će on pridonijeti kvaliteti života radnika i da su konzultirani svi zainteresirani.

"Našli smo model o 16 radnih nedjelja, zakon ide u čitanje na Sabor, vjerujemo da će to pridonijeti kvalitetnom funkcioniranju svih. Željeli smo to napraviti da to bude održivo i kvalitetno i konzultirani su svi zainteresirani", rekao je premijer.

Plenković se osvrnuo i na narodne obveznice te rekao da je već u 24 sata odaziv sugrađana odličan te da je uplaćeno 220 milijuna eura. Osam dana traje ovaj rok za institucionalne investitore", rekao je Plenković, podsjetivši da je kamata viša od 3 posto, a da se postupak može provesti u preko 500 poslovnica banaka u Hrvatskoj.

"Odaziv je velik što znači da smo poslali odlučnu poruku", naglasio je premijer.

Rekao je da je jučer s potpredsjednikom Vlade obišao cestu na kojoj provode istraživanja iz otkrivene masovne grobnice iz Domovinskog rata, tamo je pronađeno desetak tijela i sada slijedi identifikacija i odgovarajuće obavijesti prema obiteljima nestalih.

Nakon Plenkovića obratio se ministar Tomo Medved koji izvijestio o novim projektima u sisačko-moslovačkoj županiji. "Uz obnovu revitalizacija je prioritet naše Vlade", poručio je Medved.

Danas je stupio na snagu Zakon o obnovi, naglasio je ministar Bačić.

"Započeli smo sinoć s javnim tribinama na kojima smo prezentirali zakon, upoznali s pogodnostima novog projekta samoobnove, ocjenjujemo da će naići na veliki interes građana", rekao je Bačić.

"Obišao sam i sisačko-moslavačku županiju gdje sam predao 15 stanova za naše sugrađane koji žive u kontejnerima", rekao je Branko Bačić, dodavši da su iz Fonda solidarnosti završena 533 projekta.

Ministar Ivan Malenica također je podsjetio na godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu te zatražio da se donese zaključak o isticanju zastave Ukrajine kako bi Hrvatska i na taj način pružila potporu Ukrajini.

Ministrica Vučković predstavila je Prijedlog strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. godine te prijedlog programa sufinanciranja uspostave pokusnih polja navodnjavanja poljoprivrednih kultura za 2023. godinu, koji je prihvaćen. Ministar Radovan Fuchs predstavio je prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o europskoj državi sudionici između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije.

Također je prihvaćen prijedlog odluke o osnivanju Nacionalnog odbora Republike Hrvatske za Svjetsku izložbu EXPO 2025 Osaka.

Filipović je na sjednici Vlade istaknuo kako se konačnim prijedlogom Zakona o trgovini uređuje temeljno pravo radnika u trgovini na tjedni odmor te se rješava pitanje ravnoteže između privatnog i poslovnog, što se u svim istraživanjima javnog mijenja pokazalo kao nešto jako važno građanima.

Naglasio je da se radno vrijeme u trgovini regulira na način da su trgovine zatvorene nedjeljom i onda kada su blagdani, a tjedni maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote određen je u trajanju od 90 sati.

"Kada se ovaj konačan prijedlog Zakona usporedi s prvim čitanjem, mi smo zbog potrebe opskrbe stanovništva, kontinuiranog obavljanja javnih usluga te rada onih objekata koji uobičajeno rade nedjeljom i blagdanima zbog specifičnosti, predvidjeli dio iznimki koje će raditi i nedjeljom. U odnosu na prvo čitanje, iz tih iznimaka maknute su pekarnice jer smo uzeli u obzir sve ono o čemu se raspravljalo na odborima i u Saboru", rekao je Filipović.

Što se tiče mogućnosti rada nedjeljom, kako je naveo, prijedlog zakona predviđa 16 radnih nedjelja tijekom cijele godine. Predlaže se i da zakon stupi na snagu 1. srpnja, a radi prilagodbe poslovnih subjekata da se u 2023. godini 16 radnih nedjelja ne ubraja u nedjelje koje su do stupanja na snagu novog zakona bile radne.

"Našli smo model o 16 radnih nedjelja i mislim da je to dobar balans te vjerujem da će pridonijeti i pravima radnika i obiteljskom životu, kvalitetnom funkcioniranju u ovom novom režimu rada nedjeljom, koji je bio i dio je našeg programa", kazao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade. Željeli smo to napraviti na način da bude održivo i kvalitetno, a u procesu donošenja odluka konzultirani su svi zainteresirani, dodao je.

Trgovac će samostalno odrediti kojih su to 16 nedjelja u godini radne, s osnove individualnih potreba, sezonalnosti, mikrolokacije i drugih relevantnih čimbenika. U tjednima u kojima je nedjelja radna, najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15 sati, što čini maksimalno dopuštenih 105 radnih sati tjedno od ponedjeljka do nedjelje.

Na kraju Sjednice premijer Plenković se osvrnuo na Hrvate u Zambiji rekavši da su jučer napustili pritvor, da se ministar Malenica se susreo s obiteljima naših državljana te nastavljamo biti u kontaktu i pružati svu konzularnu pomoć.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene