Na zavodu za zapošljavanje u srpnju je zabilježeno više od 90 tisuća mladih.


Mladi i nezaposleni mogu dobiti poticaje ako odluče pokrenuti vlastiti biznis, od jeseni će im na raspolaganju biti i javni radovi, a poticaji se nude i poslodvacima koji žele zaposliti mlade. Pomoć u informiranju, mladima nudi centar za informiranje mladih.

Vezani članci Slika nije dostupna Od stipendija do poticaja za poduzetnike: Evo kako ovaj grad mlade potiče na ostanak Slika nije dostupna 'Na nama je kako ćemo se zaposliti, pa ako se dovoljno potrudimo ćemo i naći nešto'

''Otvorio bi svoj centar za kondicijsku pripremu.Zanima me da li se ulaskom u uniju nešto promijenilo vezano za zakone, vezano za nekakve poticaje'', rekao nam je Srećko.

U pola godine na zavod je stiglo više od 100 zahtjeva mladih za samozapošljavanjem i otvaranjem vlastitog biznisa.

''Njima je plaćeno 50 posto troška rada i to se odnosi na godinu dana.Ono što je potrebno je napisati poslovni plan u čemu može pomoći osoba koja ovdje radi kao savjetnik za samozapošljavanje'', rekla je Tatjana Posavec, savjetnica za zapošljavanje u Centru za mlade.

>>Svaka peta mlada osoba u RH u povećanom riziku od siromaštva

Tin je ove godine završio za autolakirera. Na zavodu je tjedan dana i volio bi se zaposliti kao pripravnik za 1600 kuna. Novost za pripravnike je plaćeni prijevoz dok poslodavci dobiju novi poticaj ako zadrže radnika.

''Nakon tih godinu dana ako ostavi čovjeka u radnom odnosu to je onda normalan radni odnos i onda 50 posto bruto troška plaće ne mora platiti'', pojasnila je Posavec.

Doprinose ne mora platiti poslodavac koji barem na godinu dana zaposli mladu osobu koja nema radnog staža ili je bez posla barem 6 mjeseci. Novost je i to što škole mogu zatražiti pomagače u nastavi za djecu s poteškoćama s učenjem. Tako će u školama biti javnih radova.

Savjetnici mladima poručuju da u životopisima i molbama ističu da su kandidati za neki od poticaja. Sve informacije mogu saznati u centru za mlade ili na internetskim stranicama zavoda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook