Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan mladih

Svaka peta mlada osoba u RH u povećanom riziku od siromaštva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka peta mlada osoba u Hrvatskoj u povećanom je riziku od siromaštva, upozorili su danas performansom na Markovu trgu, predstavnici Mreže mladih Hrvatske, koji su se na taj način pridružili obilježavanju Međunarodnog dana mladih.

'Gotovo dvadeset posto mladih ili svaka peta mlada osoba između 15 i 30 godina je u riziku od siromaštva, a glavni razlog takvog stanja je njihova nezaposlenost', rekao je član Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Karlo Kralj dodavši kako je po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2013. registrirano oko 115 tisuća nezaposlenih mladih osoba.

Pročitajte i ovo Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi Pučka kuhinja Poražavajuća statistika Sve više građana u riziku od siromaštva: "Da nema pučke kuhinje mnogi ne bi imali što jesti"

>> Dobili su priliku zaraditi prvi džeparac!

Mreža mladih pozvala je vladu na rješavanje problema ali ne, kako su rekli, vatrogasnim, već sustavnim mjerama. 'Od vlade i nadležnih očekujemo sveobuhvatan, vizionarski i strateški plan', rekao je Kralj.

Mreža mladih traži formiranje kvalitetnih politika za mlade, ali i da oni sami zajedno s nevladinim sektorom sudjeluju u njihovom formiranju. Očekuju, kažu, skoru izradu novog Nacionalnog programa za mlade te Zakon o mladima.

Međunarodni dan mladih uveden je 2000. rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda i svake se godine obilježava u okviru izabrane godišnje teme, a ove je godine posvećen migracijama mladih. Mreža mladih Hrvatske upozorila je i kako mladi, s obzirom na njihovo loše materijalno stanje, nemaju čak ni mogućnost odlaska u inozemstvo kako bi potražili zaposlenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene