Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radikalizacija u RH

Novi zahtjevi MUP-a prema liječnicima: Duševni bolesnici pod posebnom paskom policije

Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images)
Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Policija (Foto/Arhiva: Ivo Cagalj/PIXSELL) Policija (Foto/Arhiva: Ivo Cagalj/PIXSELL) Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images +0 Bolnica, ilustracija (Foto: Getty) Galerija 1/3 >>
Zbog pojave radikalizacije osoba s duševnim smetnjama u svim zemljama Europe, hrvatska policija traži dodatnu suradnju s liječnicima.

Nejasnoće oko podataka pacijenata koje liječnici moraju slati policiji kad je riječ o promjenama zdravstvenog stanja nisu riješene a već se gomilaju nove. Najnoviji zahtjev policije za suradnju u prevenciji i suzbijanju terorizma koji su dobili sredinom kolovoza, liječnici nisu dobro primili, a neki kažu da ga doživljavaju kao "doušničko vrbovanje protiv pacijenata" te upozoravaju na mogućnost zloupotrebe, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima'' Policajac Dobio novčanu kaznu Hrvatskog policajca koji se odazvao pozivu Vojske Srbije vratili na posao

Ravnateljstvo Doma zdravlja u Osijeku je 9. kolovoza dobilo dopis od policije. Analizom evidentiranih sigurnosnih rizika "utvrđena je pojava radikalizacije osoba s duševnim smetnjama u RH. Taj je fenomen prisutan u svim državama Europe i ukazuje na potrebu preventivnog djelovanja i pravovremenog otkrivanja takvih sigurnosnih događaja jer utvrđen je značajan postotak osoba s duševnim smetnjama koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija", stoji u dopisu.

"Slijedom navedenog, molimo vas da o sadržaju ovog dopisa obavijestite sve liječnike obiteljske medicine na području Osijeka kao i liječnike koji rade u ustanovama za osobe s duševnim smetnjama na području grada Osijeka...Također, pri upoznavanju sa sadržajem ovog dopisa liječnicima je potrebno skrenuti pozornost da u slučaju utvrđivanja opisanog indikatora ponašanja kod osoba o istome treba žurno izvijestiti PU osječko-baranjsku radi daljnjeg pravovremenog postupanja", piše, među ostalim, u dopisu policije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić suzdržao se od komentiranja kazavši da će taj dopis prvo dati pravnoj službi na analizu, da će oni konzultirati i psihijatre pa će tek onda on donijeti stav piše Večernji list i dodaje da je i od MUP-a zatraženo pojašnjenje ali da su dobili odgovor da zbog kratkoće roka nisu mogli jučer odgovoriti.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene