Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dalmacija bez kiše mjesecima

Novi toplinski val stigao u Hrvatsku, dugotrajna suša stvara probleme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi toplinski val već je u Hrvatskoj. No, na to smo navikli. Mnoge, posebno u Dalmaciji, brine činjenica da prave kiše nije bilo od travnja.

Toplinski val pod čijim se utjecajem nalazimo neće biti ni dugotrajan ni opasan kao onaj s početka mjeseca, a obzirom na manjak oborina diljem naše obale trenutno je svima, a osobito poljoprivrednicima veća briga suša posljednjih mjeseci.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja - 1 Stiže nam promjena Planirate Praznik rada provesti na otvorenom? Meterolog otkrio kada je najbolje vrijeme za roštiljanje Piknik, ilustracija Prvi maj Planirate druženje u prirodi za Praznik rada? Vrijeme bi vas moglo iznenaditi

Količine kiše koje su pale tijekom ovog ljeta, ali i dani s kišom su debelo ispod svih prosjeka.

Izrazito sušno ljeto vidi se i po posljednjoj ozbiljnijoj kiši koja je pala diljem naše obale. Tako je, naprimjer, u Zadru 26.6. zadnji put zabilježeno 10-ak milimetara kiše po četvornom metru, no uzmemo li u obzir da su i svibanj i lipanj u Zadru bili izrazito sušni, možemo reći da prava kiša nije pala od travnja. Slično je i s ostalim dalmatinskim gradovima.

Sušno vrijeme se nastavlja

U cijelom srpnju u promatranim gradovima nije palo više od 20 mm kiše. Uzmemo li u obzir mjesečne prosjeke koji za srpanj uglavnom iznose 30-ak mm, lako dođemo do zaključka da je u Šibeniku palo manje od 20% mjesečnog prosjeka, u Splitu 10-ak, a u Dubrovniku i manje od 10 posto.

U kolovozu je situacija još i gora. Naime, u Dubrovniku i Splitu već mjesec dana nije pala niti jedna jedina kap kiše, a i drugdje su količine zanemarivo male. Nažalost promjena koja će u ponedjeljak zahvatiti naše krajeve ponovno će zaobići Dalmaciju, a kako se sada čini ovo sušno razdoblje nastavlja se do daljnjeg.

Dalmacija bez kiše mjesecima

Dalmacija je, naime, bez kiše mjesecima. Stoga i ne čudi da su mnogi digli ruke od povrtnih kultura, a sada su na red došli grožđe i masline.

Ekipa Nove TV bila je u vinogradu na padinama Kozjaka iznad Kaštela i Splita koji je obran već početkom kolovoza, spašavajući što se spasiti može. Mnogim maslinarima sasušeni plod već je opao na tlo.

„Neupotrebljivog grožđa je jako puno. Berba plavca malog će biti do kraja kolovoza što se ja ne sjećam da je itko ikad napravio, i to sve zbog suše“, kaže vinogradar i vinar Anton Kovač.

Goran Zdunić sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša kaže kako je urod zbog vremenskih uvjeta bitno smanjen.

"Na nekim mjestima je i 60 posto manje grožđa. U proljeće smo imali mraz, a sada katastrofalnu sušu. Od svibnja nije bilo poštene kiše. To će se odraziti na cijenu grožđa i vina“, kaže Zdunić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene