Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je Hrvatska odustala od gradnje pokretnog mosta za Pelješac, stručnjaci iz Bosne i Hrecegovine i Hrvatske sastat će se početkom prosinca kako bi pokušali usuglasiti stajališta o ovom projektu, najavilo je sarajevsko "Oslobođenje".


List prenosi riječi voditelja bosanskohercegovačkog stručnog tima Kemala Karkina koji je pojasnio kako će predstojeći razgovori biti usmjereni na projekt fiksnog mosta, čija bi visina trebala iznositi 55 metara.

Vezani članci Lea Miloš, volonterka Mosta Volonterka Mosta vratila se na štand i ispričala kako je doživjela jučerašnji napad: "Bili smo malo u šoku..." Uništen Mostov štand u Dubravi Novi napad na Most: Nakon incidenta u centru Zagreba sada im je u Dubravi uništen štand - ''Očito postajemo snažna politička opcija''

Bosanskohercegovačka strana inzistira da ta visina mosta bude osigurana na dijelu konstrukcije koja će se nalaziti nad plovnim putem unutar Malostonskog zaljeva.

Pretpostavlja se kako bi na taj način bio osiguran nesmetan izlaz BiH na otvoreno more kao i ulazak brodova u Neum.

Iako se Hrvatska o ovom zahtjevu vlasti u Sarajevu još nije službeno očitovala, "Oslobođenje" zaključuje kako posljednje izjave hrvatskih stručnjaka ukazuju da se praktično već odustalo od gradnje pokretnog mosta, što je zamisao koju je prošlog ljeta tijekom posjeta Sarajevu iznio hrvatski ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Prema tvrdnjama Kemala Karkina, i u Hrvatskoj postoji ocjena kako pokretni most nije podesan za veći promet vozila, a njegova niska konstrukcija uz to bi narušavala prirodni izgled Malostonskog zaljeva.