Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi razgovori o Pelješkom mostu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Hrvatska odustala od gradnje pokretnog mosta za Pelješac, stručnjaci iz Bosne i Hrecegovine i Hrvatske sastat će se početkom prosinca kako bi pokušali usuglasiti stajališta o ovom projektu, najavilo je sarajevsko "Oslobođenje".

List prenosi riječi voditelja bosanskohercegovačkog stručnog tima Kemala Karkina koji je pojasnio kako će predstojeći razgovori biti usmjereni na projekt fiksnog mosta, čija bi visina trebala iznositi 55 metara.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Nikola Grmoja PARLAMENTARNI IZBORI Grmoja podnio prijavu DORH-u zbog malverzacija u Fortenovi

Bosanskohercegovačka strana inzistira da ta visina mosta bude osigurana na dijelu konstrukcije koja će se nalaziti nad plovnim putem unutar Malostonskog zaljeva.

Pretpostavlja se kako bi na taj način bio osiguran nesmetan izlaz BiH na otvoreno more kao i ulazak brodova u Neum.

Iako se Hrvatska o ovom zahtjevu vlasti u Sarajevu još nije službeno očitovala, "Oslobođenje" zaključuje kako posljednje izjave hrvatskih stručnjaka ukazuju da se praktično već odustalo od gradnje pokretnog mosta, što je zamisao koju je prošlog ljeta tijekom posjeta Sarajevu iznio hrvatski ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Prema tvrdnjama Kemala Karkina, i u Hrvatskoj postoji ocjena kako pokretni most nije podesan za veći promet vozila, a njegova niska konstrukcija uz to bi narušavala prirodni izgled Malostonskog zaljeva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene