Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić prozvao Dropulić zbog pelješkog mosta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ponovio je danas da će mandat za sastavljanje nove Vlade povjeriti onome tko dokaže da ima najviše zastupnika u Hrvatskom saboru. No, odgovorio je i na pitanja o gradnji pelješkog mosta te je upozorio kako je ministrica Marina Matulović Dropulić možda u sukobu interesa.

Za pelješki most Mesić je rekao da je gradnju trebalo riješiti međunarodnim natječajem. Smatra da je to veliki projekt za jedan institut koji je privatiziran, ali je zadržao naziv Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH), čija je jedna od suvlasnica ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Pročitajte i ovo Raskol u Mostu - 4 analiza raskola Kako se slomio Most? "Nije kriva samo lista, problemi se vuku iz kampanje" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

- Ako jedna od članica IGH projektira, jedan od suvlasnika izvodi, jedna od članica vrši nadzor i još ako je u vlasničkoj strukturi IGH netko iz vrha državne vlasti onda to počinje biti interesantno, rekao je Mesić.

>> Matulović-Dropulić odbacila Mesićeve tvrdnje o sukobu interesa 

Odgovorio je pritom da misli na ministricu Matulović Dropulić dodavši da njezino ministarstvo mora biti uključeno u taj posao, a da je ona jedan od suvlasnika IGH.

Mesić je rekao da nema ništa protiv pelješkog mosta, ali da bi volio da se dovrši autocesta do Dubrovnika.

Drži da je za taj most najmanji trošak međunarodni natječaj, a najveći da ta projekt bez natječaja izazove nove troškove.

Predsjednik se osvrnuo i na skore izbore. 

- Prisiljen sam dati mandat onome tko mi osigurava da je na njegovoj strani većina zastupnika, rekao je Mesić uoči parlamentarnih izbora i službenog početka izborne kampanje.

Mesić smatra da bi bila velika slučajnost kad bi HDZ i SDP na
izborima osvojili isti broj glasova.

No, kad bi se to dogodilo jedan od njih bi dobio mandat i ako ne bi prošao u Saboru, mandat se povjerava drugome, a ako ni on ne bi osigurao većinu sastavlja se tehnička vlada i proglašavaju se izvanredni izbori, rekao je Mesić.

Za ideju velike koalicije (HDZ-a i SDP-a) rekao je da je on ne
zagovara iako mu se često prigovara da je on autor takve ideje već da on samo govori da postoji i takva mogućnost.

No, smatra da toga neće biti ako građani izađu na izbore i glasuju za svoje favorite. Dođe li ipak do velike koalicije, Mesić drži da bi te dvije stranke trebale sklopiti koalicijski sporazum i dogovoriti ciljeve za iduće četiri godine.

Predsjednik se nasmijao na tezu nekih analitičara da je ideja velike koalicije dogovor njega i Kaptola u korist Sanadera.

Dodao je da u predizbornom razdoblju postoje nagađanja, ali da o tom pitanju nije razgovarao s biskupom Milom Bogovićem, za kojeg se u medijima navodi također da podržava veliku koaliciju.

Na pitanje koliko bi glasovi iz BiH mogli presuditi konačnog izbornog pobjednika, Mesić je rekao da će mandati iz dijaspore igrati ulogu, ali, drži, da ne bi bilo dobro da to bude presudno.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na HDZ-ovo forsiranje dijaspore s obzirom da je BiH preplavljena plakatima HDZ-a, Mesić je rekao da preveliko forsiranje samo jednog dijela glasačkog tijela nije dobro.

Smatra pritom najvažnijim da građani izađu na izbore i glasuju za profilirane stranke i ljude za koje su sigurni da će im osigurati kvalitetniji život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene