Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S idućom godinom stižu i novi problemi za poduzetnike. Morat će se prilagoditi na novi Zakon o računovodstvu, koji im donosi puno više posla s papirologijom, pa tako i nove troškove.


Također, unaprjeđuje se i sustav fiskalizacije, pa će za mnoge biti neophodna ulaganja u novu tehnologiju. Niti u vrijeme blagdana, za Miljenka nema odmora od posla. Za usluge ovog kožara interesa ne nedostaje. 'Još se javljaju neki hoteli, restorani, koji hoće obnoviti svoje jelovnike, i pribor naš koji mi radimo galanterijski za te potrebe, veselo završavamo ovu godinu', rekao je Miljenko Vuk.

Prema novom Zakonu o osiguranju potraživanja radnika, može se dogoditi da poduzetnici moraju ovršiti - sami sebe.

Vezani članci Tko sve ne izdaje račune (Foto: Informer) Tko sve mulja i vara državu? Inspekcija utvrdila - računi se ne izdaju na tržnicama, kafićima, teretanama... Dan velikih planova (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Svatko na svoju stranu: Ministar Horvat tvrdi da će nam stopa rasta biti 5 posto, poduzetnici odgovaraju: "Stiže recesija"

A sljedeću godinu, čini se, otvorit će u potpuno drugačijem raspoloženju. Pred njima je novi Zakon o računovodstvu, koji znači više papirologije, kao i angažman licenciranog knjigovođe. 'Ja sam svjestan da će taj knjigovođa sad morat poskupit, opet, ako me ne opterećuje vremenom, opterećuje me financijski. Evo, nažalost, čini se da ću još više vremena morat provodit za papirima', požalio se poduzetnik Vuk.

Mikropoduzetnike se, ističu u HGK, izjednačava s malim poduzetnicima, pa će odsada raznu knjigovodstvenu dokumentaciju morati čuvati 11 godina, a evidenciju plaća trajno. 'Dodatan pritisak na mirkopoduzetnike su ove evidencije radnog vremena koje se moraju voditi na dnevnoj tjednoj i mjesečnoj osnovi, tako da niti u jednom segmentu njima nije olakšano poslovanje', rekla je Tajana Kesić Šapić iz HGK.

'Sad još 50 kvadrata ću morat iznajmit zbog tih papira kojih ima brdo, da sad ne nabrajamo, od proizvodnje, do izlaska iz proizvodnje, od auta do radnih putnih naloga, ne znam čega sve ne', dodaje Vuk.

Od sljedeće godine, dodatne glavobolje poduzetnicima mogao bi zadavati novi, unaprijeđeni sustav fiskalizacije. Mnogi će morati nadograditi svoje tablete, neki čak i kupiti nove. Kako god, još dodatnih troškova.

U Gospodarskoj komori smatraju da bi Ministarstvo financija poduzetnicima moglo financirati dio troškova. A poduzetnici se nadaju da bi to mogao biti i jedan od prvih poteza - novog ministra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook