Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaređenje

Novi porečko-pulski biskup Dražen Kutleša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mons. Dražen Kutleša zaređen je danas u porečkoj Eufrazijevoj bazilici za biskupa koadjutora Porečke i Pulske biskupije.

Zareditelj je bio kardinal Marc Ouellet prefekt Kongregacije za biskupe, a suzareditelji mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski i mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski a ređenje je održano nakon što je Papa Benedikt XVI. 17. listopada ove godine imenovao svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije mons. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije.

Biskupsko ređenje održano je u nazočnosti visokih crkvenih dostojanstvenika iz Vatikana, Hrvatske te Bosne i Hercegovine a koncelebraciji su nazočili i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari.

Mons. Dražen Kutleša izabrao je za svoje biskupsko geslo ‘U tebe se, Gospodine, uzdajem!’, a porečko-pulski biksup mons. Ivan Milovan mu je poručio ‘kako mu želi snagu od Gospodina te hrabrost, odlučnost i zauzetost u izgrađivanju crkve Porečke i Pulske’.

Kardinal Marc Ouellet uručio je mons. Draženu Kutleši biskupski prsten, štap i biskupsku mitru. Novozaređenom biskupu koadjutoru čestitali su među ostalima Osječko-đakovački nadbiskup Marin Srakić i generalni vikar Porečke i Pulske biskupije Marijan Kancijanić poručivši mu da svoju službu obavlja na dobrobit zajednice i crkve.

U svom prvom obraćanju mons. Dražen Kutleša zahvalio je papi Benediktu XVI. na velikom povjerenju koje mu je iskazao, dajući mu ovu odgovornu zadaću u služenju narodu Božjem koji boravi u Porečko-pulskoj biskupiji.

‘Crkva u Hrvatskoj jest i želi ostati vjeran dio opće Crkve, pod vodstvom Pape, koji joj je također nedavno, svojim nezaboravnim pohodom očitovao svoju duboku naklonost’, kazao je mons. Kutleša. U tom duhu, dodao je, Porečka i Pulska biskupija želi služiti vjeri i kršćanskom životu naroda Božjega koji se nalazi na njezinu teritoriju. Prihvaćajući novu pastoralnu službu u osjetljivu razdoblju života Porečke i Pulske biskupije istaknuo je kako je svjestan da u sljedećim godinama mora posvetiti sve svoje snage za dobro ove mjesne Crkve, koja je bogata poviješću, vjerom i kulturom.

‘Na početku svoje službe, uzdajući se u pomoć Duha Božjega, računam na bratsku blizinu dijecezanskog biskupa Milovana, subraće biskupa, na suradnju svećenika i na molitvu vjernika. Tako se, s obnovljenim zalaganjem i oduševljenjem, možemo posvetiti velikim zadaćama koje su pred nama i izazovima naviještanja te obnovi crkvenoga života i zauzetosti za dobro društva’, poručio je mons. Dražen Kutleša.

Novi biskup koadjutor Dražen Kutleša rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu i prvi je biskup iz tog kraja. Nakon svećeničkog ređenja odlazi u Rim gdje je doktorirao kanonsko pravo na Papinskom sveučilištu te radio u kongregaciji za širenje vjere i boravio u misijskom Papinskom Zavodu sv. Petra apostola. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Biskupsko ređenje Mons. Tomislav Rogić novi je šibenski biskup - 'Dobro došli u Krešimirov grad' Slika nije dostupna Svečanost u katedrali VIDEO Je li ovo najomiljeniji hrvatski biskup? Pogledajte kako je nasmijao vjernike

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene