Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kandidat podigao prašinu

Ne prestaje sukob oko izbora novog glavnog državnog odvjetnika: "Ispada da je jedino bitno da je spreman braniti lex AP"

Aktualno Galerija Mišel Jakšić i Sabina Tandara Knezović Mišel Jakšić i Sabina Tandara Knezović Foto: DNEVNIK.hr Mišel Jakšić i Sabina Tandara Knezović Mišel Jakšić i Sabina Tandara Knezović Foto: DNEVNIK.hr Mišel Jakšić, saborski zastupnik Mišel Jakšić, saborski zastupnik Foto: DNEVNIK.hr +0 Mišel Jakšić, saborski zastupnik Galerija 1/4 >>
Novi sukob predsjednika i premijera nije dugo trebalo čekati. Ovoga puta tema je glavni državni odvjetnik. Nakon spominjanja Ivana Turudića za zamjenika Hrvoj Šipek, reakciju Pantovčaka nije dugo trebalo čekati.

Službeno su objavljena imena kandidata koja idu u utrku za glavnog državnog odvjetnika. Za nasljednika Zlate Hrvoj Šipek natječu se odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik županijskog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutačni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Upravo ovo posljednje ime podiglo je veliku prašinu, a reagirao je i predsjednik Zoran Milanović. Na koga predsjednik misi nije rekao, ali zna se kako se sa sucem Turudićem javno sukobljavao.

Pročitajte i ovo Josip Dabro, Mario Radić "kulturna agresija" VIDEO Domovinski pokret objavio rat cajkama, a čelni ljudi im se zabavljaju uz četničke pjesme

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Međimurju Beba umrla dva mjeseca nakon poroda, pokrenuta istraga protiv liječnice

"Taj Ture Bure Turudija on je jedna politička propalica koja je sudila konjokradicama i švercerima duhanom", kazao je o Turudiću prošle godine.

S druge strane, predsjednik Vlade Andrej Plenković tvrdi sve će biti po zakonu.

"Mi za razliku od Milanovića nećemo sigurno kršiti zakonske odredbe kao što je on kršio kad je bila riječ o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda", odbrusio je predsjedniku Plenković.

Pročitajte i ovo Tomislav Pokrovac - 4 OZBILJNE OPTUŽBE Smijenjen je Tomislav Pokrovac: "Ja bih trebao biti kriv? Neće ići"

Što znamo o Turudiću?

Ivan Turudić dugogodišnji je predsjednik županijskog suda. Osudio je Ivu Sanadera. Sporne su mnogima bile sudačke odluke u predmetima Merzel i slučaju Glavaš. Osudio je Petrača zbog otmice sina Vladimira Zagorca. Izručio Mustača. Blizak je sa Zdravkom Mamićem. Ispijao je kave sa Josipom Rimac nakon što je USKOK pokrenuo istragu. HDZ-ovci su ga nazivali naš dečko. Obilazio je šatoraše. Ističe svoje domoljublje. Bježao je i policiji nakon jurnjave bjelovarskom obilaznicom. Bio je i gost kluba u Slovenskoj.

Izbor glavnog državnog odvjetnika komentira Mišel Jakšić

U studiju Dnevnika NOVE TV Sabini Tandari Knezović pridružio se predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić.

"Najbolji kandidat bi bio onaj koji će konačno raščistiti sa jednom granom hrvatskog pravosuđa koja se svako malo pojavi, a zove se šeksizam. Šalu na stranu, svako malo kad je nešto važno, kad se nešto kadrovira, kad se pišu neki zakoni, iako se svi kunu da ga više nema, uvijek se negdje, barem u uredima HDZ-a osjeti duh Vladimira Šeksa i onda se to transferira dalje", rekao je Jakšić.

Mišel Jakšić i Sabina Tandara Knezović Mišel Jakšić, saborski zastupnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Moralni i stručni integritet ono su što glavni državni odvjetnik svakako mora imati s obzirom na ovo ozračje nepovjerenja građana u hrvatsko pravosuđe, istaknuo je gost. Osim toga, on mora biti neovisan kako bi građani vjerovali u njegov integritet.

Na pitanje novinarke je li premijer Turudiću "dao mig", Jakšić je odgovorio da zaista postoji to mnijenje.

"Činjenica je da i njegovo ponašanje u puno situacija govori u smjeru toga da on voli dati taj završni kadrovski 'dodir'. Isto je tako činjenica da je puno puta funkcionirao na način da je on sam potencirao, da je zvao glavnu državnu odvjetnicu, tražio ju da reagira, tako da uopće nije čudno da se i ovdje postavlja pitanje", zaključio je Jakšić i dodao da je cijeli proces nedopustiv "ako smo demokratska država u 21. stoljeću i ako je Andrej Plenković toliko savršen briselski đak".

Pročitajte i ovo Skijanje za početnike: Evo kako odabrati najbolje skije, koje osnove trebate znati i na kojim je ski stazama najbolje krenuti udarni skijaški tjedan Na skijanje će više Hrvata nego lani, za to će morati dublje posegnuti u džep

Pročitajte i ovo Ivan Rimac Ne smije iz zemlje Ivanu Rimcu oduzete putovnice, a njegova obrana tvrdi: "To je u zastari"

Problem je, tvrdi Mišel Jakšić, što mjesec ili dva prije isteka mandata Sabora i Vlade "mi si dajemo jako puno truda da izabremo novog šefa DORH-a".

"Zašto ne bismo to odradili kad dođe nova Vlada? Nego se skrivamo iza zakona i procedura.", zaključuje Jakšić koji smatra da bi to bilo najmoralnije.

Na konstatacije HDZ-a da oporba vrši pritisak na izbor šefa DORH-a Jakšić odgovara da oni samo postavljaju pitanja.

Pročitajte i ovo Anka Mrak Taritaš statistika iz Sabora Objavljeno tko su najaktivniji zastupnici, a tko nije progovorio ni riječ

"Ispada da je jedino važno da taj netko dobro komunicira, što god to značilo, i da je spreman braniti lex AP. Naravno da, kad znamo koliko Ivan Turudić voli svjetla reflektora, a čovjek ih stvarno voli, i da je on jedan od pravosudnih dužnosnika koji je bio spreman braniti lex AP, plus toga javio se na natječaj, plus toga, on je prilično obojan HDZ-ovim bojama, jasno je da javnost dobila taj dojam", objasnio je.

Jakšić je najavio da će Odbor ispitati Turudićevo prijateljstvo s mnogim ljudima koji imaju kaznene prijave, njegov stav o lex AP-u danas i da li će kao glavni državni odvjetnik dizati tužbe protiv novinara.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izbor glavnog državnog odvjetnika Plenković oštro odgovorio Milanoviću: "Savjetujem mu da bolje gleda u svoje dvorište"

Pročitajte i ovo Ilustracija Istočna Slavonija Podignuta kaznena prijava za još 12 oficira JNA za zločine u Slavoniji : "Kada se čovjeku ne zna grob, kao da nije ni postojao"

Način izbora šefa DORH-a potrebno je, smatra Jakšić, mijenjati. O tome bi trebala odlučivati dvotrećinska većina.

"Naravno da HDZ ovakav kakv je danas na to nije spreman. Bilo  bi puno poštenije da kažu da u Saboru toga više nema i da Vlada imenuje glavnog državnog odvjetnika", komentirao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene