U zagrebačkoj politici u nedjelju je vladalo zatišje pred buru. U ponedjeljak se nastavlja rasprava o GUP-u, a nakon preokreta i Bandićeva odustajanja od amandmana koalicijski partneri šute.


Oporba upozorava kako su amandmani spin te da će doći na ionako loš dokument koji će kad tad doći na glasovanje i u konačnici dovesti do betonizacije Zagreba.

Vezani članci Milan Bandić Dok oporba Bandiću broji posljednje dane, ovo su obećanja koja su ostala mrtvo slovo na papiru Milan Bandić Milan Bandić ispričao se svima kod kojih se pozivao doma da provjeri odvajaju li otpad: ''Neću to više nikad reći''

Nakon što je Bandić jučer najavio da je spreman povući sve amandmane na GUP - u HDZ-u šute. Kažu tek da za bilo kakve zaključke treba pričekati sutra. Bandićev klub pak ne želi spekulirati oko HDZ-ovih poteza, no ne negiraju da bi im najprihvatljivija opcija bila da svi od amandmana odustanu i da se sutra o GUP-u može i glasovati.

Što donose amandmani?

Među najupečatljivijim amandmanima gradonačelnika su crkve na Savici, Knežiji i Jakuševcu, prenamjena livade kod KBC-a sestre Milosrdnice, proširenje Mirogoja, ali i prenamjena zelenih površina u mješovitu namjenu na Veslačkoj, Zelengaju, Dobojskoj, Medveščaku....

I HDZ-ovi amandmani upućuju na gradnju crkve, ali na Kajzerici. Tu je i prenamjena stambene zone na Vrbanima u livadu, izgradnja parka kod Agronomskog fakulteta, dok bi dio prometnice na Remetinečkoj pretvorili u stambeni prostor.

„Vrlo je zanimljivo da smo našli neke amandmane gdje se visoko pozicioniranim HDZ-ovcima, oni su vlasnici tih zelenih površina, i zaradit će ukoliko ti amandmani prođu po nekoliko milijuna kuna svaki. Čak i ako se ukinu svi amandmani. Ovaj GUP će biti i dalje najštetniji prostorni plan u povijesti Hrvatske“, kaže Tomislav Tomašević iz Kluba lijevog bloka.

Anka Mrak-Taritaš iz Kluba zastupnika Glasa i HSU-a kaže kako se sada raspravlja o amandmanima dok je u sjenu palo to „što imamo loš plan koji nije u interesu Zagrepčana“.

GUP bez amandmana i dalje znači i gradnju na Hipodromu i Velesajmu. Na tom bi prostoru trebao niknuti kongresni centar i hotel, novi prostori za sajmovanje, ali i stambene te poslovne zgrade. Hipodrom bi pak ostao zona za rekreaciju i to 51 posto kao park, 49 posto kao ostali javni sadržaj.

Promidžbu platili građani

Sigurna je i gradnja garaža u središtu grada.

„Ako su te parkirališne garaže alternativa vozilima koja su danas parkirana na ulicama i zauzimaju jako vrijedan prostor u gradu koji može imati puno bolju funkciju za čovjeka onda garaže imaju smisla“, kaže prometni stručnjak Marko Šoštarić.

I dok se čeka politički rasplet, ovo je rijetka nedjelja u kojoj gradonačelnika Bandića nema u javnosti.

Građane je ovog vikenda pokušao senziblizirati proglasima u najtiražnijim dnevnim novinama gdje objašnjava zašto su izmjene GUP-a potrebne. Oglasi su, kažu iz Grada, plaćeni iz fonda za promidžbu, a o točnom iznosu će se očitovati sutra. No kakogod se zvao fond - sve je to na kraju novac Zagrepčana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr