Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žongleri, akrobati, performeri, cijela vojska izvođača sjatila se u Hrvatsku na završnicu europskog natjecanja. Ugošćujući novi cirkus, Velika Gorica svrstala se u društvo europskih gradova poput Helsinkija ili Londona.


Kako se boriti s gubitkom pamćenja, ideja koju ekipa iz Velike Britanije želi pretvoriti u predstavu. 'Glavni lik Albert koji je lutka, gubi pamćenje zbog Alshaimera. Kartonske kutije predstavljaju njegova sjećanja', rekao je Kasper Hansen iz Genius Sweatshopa. Jedan je to od 33 projekta među kojima bira žiri. Samo najboljih deset dobit će financijsku pomoć za nastavak karijere u kojoj toliko uživaju.

Vezani članci Slika nije dostupna Ukinute izvanredne mjere za velikogoričko područje Slika nije dostupna VIDEO: Divljačko zlostavljanje slonice u cirkusu

'Zabavno je, puno je zabavnije od sjedenja za stolom, pisanja, ja se ipak volim kretati', kaže Mattias Grip iz Genius Sweatshopa. U konkurenciji je i hrvatska družina, s najmlađom voditeljicom projekta, 21-godišnjom Antoniom Kuzmanić, iz Positive Force. 'Ovo je ogromna prilika za kompaniju bilo koju, pogotovo za hrvatsku. Ovako nešto u Hrvatskoj ne postoji da se financira predstava suvremenog cirkusa', rekla je Antonia. Najbolji će dobiti priliku za edukaciju, putovanja kao i 10 do 20 tisuća eura za završetak projekta.

'Novac dolazi iz Europske unije, budžeta za kulturu, no svaki od partnera, a to je ukupno devet zemalja, našao je sponzore. Tako primjerice, iz moje zemlje Velike Britanije, novac dolazi iz Vijeća za umjetnost', kaže Rachel Clare, članica žirija. No od hrvatskog ministarstva kulture europski projekt još nije dobio ni kune.