Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PARTIJANERI I NOVI PROBLEMI

Opasne ampule preplavile Novalju: "Već nakon prve konzumacije mogu izazvati srčani udar"

Ampule na Pagu (Foto: Dnevnik.hr)
Ampule na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ampule na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) Ampule na Pagu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sanja Jurišić o problemu droge na Pagu razgovaraa je s bivšim šefom PNUSKOK-a (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Jurišić o problemu droge na Pagu razgovaraa je s bivšim šefom PNUSKOK-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Bivši šef PNUSKOK-a Mario Bertina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Pune ruke posla imaju čistači i komunalci u Novalji na otoku Pagu. Dan nakon razuzdane zabave na Zrću ulice Novalje prekrivene su ampulama dušičnog oksida, takozvanoga plina 'smijavca' koji partijaneri koriste za zabavu.

S Paga poruka Ministarstvu zdravstva - zabranite ampule! I naša djeca to svakodnevno gledaju po ulici.

Pročitajte i ovo Raskol u Mostu - 4 analiza raskola Kako se slomio Most? "Nije kriva samo lista, problemi se vuku iz kampanje" Snježana Markušić, PMF Simulacija potresa Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali"

Ovogodišnja party groznica na Zrću i službeno je počela! Zrću, festivalskoj meki na Jadranu, partijaneri se vraćaju posljednjih 20 godina. Ne spavaju ni organizatori. Jer sve mora biti u najboljem redu. Zadovoljno trljaju ruke jer ulaznice za festivale su rasprodane, a gradska blagajna puna.

"Teško se odreći ovakvog festivala, on nosi velike materijalne koristi", kaže Ante Dabo, gradonačelnik Novalje. Kaže - čak 700 tisuća lani se u gradski proračun slilo od naplate raznih kazni, a svakodnevno se pune i blagajne ugostitelja.

"Partijaneri su dobri, dođu oko jedan, ručak, pa se posli Zrća vrate, popuni se sve lipo, zadovoljni smo", kaže Sara Trtanj, ugostiteljica iz Novalje.

No, jutro poslije razularene zabave, slika Novalje izgleda ne baš reprezentativno. Na svakom koraku ampule dušičnog oksida. Upravo su te ampule nešto što na Pagu ne žele vidjeti. Pisali su i Ministarstvu zdravstva. Traže zabranu njihova korištenja.

"Postoji dobra volja, moramo iskristalizirati još nekakve pravne nedoumice, ja vjerujem da će se već i ovu godinu donijeti nekakva mjera. Ali sam gotovo uvjeren da će dogodine te ampulice biti na listi zabranjenih", kaže gradonačelnik Dabo.

O ampulicama, ali i drugim problemima, svakoga dana u gradonačelnikovu uredu razgovaraju taksisti, ugostitelji, policajci ... Jer, kaže, sigurnost je, i u turizmu, na prvom mjestu.

Bertina o opasnom "plinu smijavcu"

O sigurnosti u Novalji od ove godine brine i Mario Bertina, bivši šef PNUSKOK-a, kojeg je angažirala gradska uprava. S njime je u večerašnjem Dnevniku razgovarala  reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.  

Do jučer ste se borili protiv organiziranog kriminala, danas protiv smijavca. Zašto prizivate zabranu tog plina?

Prvo da kažem moj posao u Gradu Novalji nije samo bavljenje smijavcem. Moj posao je prije svega stanje sigurnosti. A jedan od segmenata problema jesu upravo te ampule koje su ispunjene tzv. smijavcem. Smijavac sam po sebi nije baš tako smiješna droga. Ona je možda smiješna onome tko ju konzumira. Radi se o anestetiku koji izaziva sve one simptome koje izaziva dušični oksid kao anestetik

Koliko je to opasan plin?

Pa po meni i po onome što kažu stručnjaci u svijetu, a rekao je i dr. Bagarić, plin je vrlo opasan. I nakon prve konzumacije i nakon 20. konzumacije može izazvati komu, srčani udar, moždani udar itd.

A partijanerima je i dalje dostupna na svakom koraku?

S obzirom da nije ishođena zabrana smijavca, ajmo ga tako nazvati, nažalost, imali ste i sami priliku vidjeti Novalja je puna bombica, odnosno ampula i konzumenata upravo tog plina.

Znamo da se konzumacija droge veže uz ovakve festivale s električnom glazbom. Koje se sve droge tamo koriste i hoćemo li ikad doći do onog trenutka da kažemo nema droge na takvim festivalima?

Droge koje se koriste na takvim festivalima su amfetamin, metaamfetamin, ima nešto sintetskih droga, sintetske marihuane, ali to je sve manje prisutno. Ima dosta kokaina, marihuane, konoplje, hašiša. To su droge koje su prisutne na takvim festivalima. A dok god imate pušača koji konzumiraju duhan, imat ćete i one koji će željeti konzumirati drogu.

Hvala vam lijepa, za kraj kažimo kako su nam iz Ministarstva zdravstva vezano za ampule s dušičnim oksidom odgovorili da znaju za njihovu zlouporabu i da rade na rješenju problema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene