Administracija tek treba odraditi posao oko nove runde nabave vojnih aviona. Poznata su pravila i zemlje koje će sudjelovati u poslu. Ministar obrane Damir Krstičević je uvjeren da se ovaj put neće dogoditi propast i da će posao biti uspješno okončan u mandatu ove Vlade. Hoće li im i može li izabrani predsjednik Zoran Milanović pomrsiti planove s obzirom na svoje ovlasti u kreiranju obrambene politike?

Galerija Borbeni avion - 1 Borbeni avion - 3 Borbeni avion - 2 +0 Borbeni avioni

Novi ili polovni? Samo jedan od sedam borbenih lovaca poletjet će prema Hrvatskoj. Dio posla je obavljen. Skraćen je rok i u iduća četiri mjeseca očekuju se ponude koje će se potom "češljati" pošalju SAD i Švedska za novi F16 zrakoplov, odnosno, Gripen.

Vezani članci Roko Vranić Josip je poginuo kao student, njegov otac danas je bio u Kninu: "Evo ja umjesto njega to proživljavam. Ako mi koja suza kane nemojte zamjeriti..." Kanader MORH: Poslana su dva kanadera na gašenje požara u Ličko-senjskoj županiji

U utrku se vraćaju Izraelci koji sada žele surađivati s američkim proizvođačem, Grci i Norvežani - svi oni nude različite verzije rabljenih F16. Žele vidjeti i za koji to iznos Talijani i Francuzi prodaju Eurofighter i Rafal.

"7. svibnja, kad vidimo ponude država koje su određene - vidjet ćemo. Mora se voditi računa da je cijeli proces transparentan i jasno da moramo voditi računa o novcima - što je za Hrvatsku priuštivo u tom trenutku", kazao je ministar Krstičević.

Tek tada će se znati - kaže Krstičević - koliko bi država trebala platiti 12 borbenih aviona i je li netko od ponuđača spreman spustiti cijenu. Pitanje je za sada teško od nekoliko stotina milijuna do više od milijarde dolara. "Ja bih uvijek volio novi, ako je to moguće. Ali tu je Vlada, tu je i premijer, a tu je sada i predsjednik države. Treba razgovarati", dodaje Krstičević.

"Vlada ako donese odluku, mislim da će izabrani predsjednik reći 'ok, donijeli ste odluku, preuzimate odgovornost'", smatra Ante Kotromanović, biviši ministar obrane.

Avioni tema svađe u kampanji

U kampanji je bilo svađe. Zoran Milanović koji bi se ovaj posao dogovarao direktno s Amerikancima - branio je ukrajinski remont MIG-ova, koji je potpisala njegova Vlada i napadao projekt s Izraelcima. "Ovaj skandal s nabavkom zrakoplova iz Izraela po svaku cijenu na silu, preko tarabe, je nešto čime ću se kao predsjednik pozabaviti", kazao je Milanović 3. siječnja ove godine.

"Slobodno se vi bavite Izraelom, tu nije potrošena niti jedna kuna. Ali činjenica je da mi imamo četiri zrakoplova koji ne mogu dobiti niti dozvolu za letenje, jer su sklepani od raznih dijelova", odgovorila mu je Kolinda Grabar-Kitarović.

"Ja da sam imao ovakva sredstva kao što imaju oni, mi bi se već odlučili koji tip aviona će letjeti, a da nismo napravili remont, ne bi imali zrakoplovstvo", kazao je Ante Kotromanović koji smatra da učinjeni posao nije bio loš.

Bit će loše dođe li do novog probijanja rokova, mišljenja je struka. "Previše otežemo, bojim se da ćemo rasuti ljude, jer mi bi se trebali pripremiti s tehničarima i pilotima, a s ovim što imamo teško da možemo održavati ovo što imamo", tvrdi umirovljeni general Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Čeka se svibanj. Najveći vojni posao nakon produžetaka - ulazi u finale.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju