Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završena istraga

Prevarom se dočepali gotovo pola milijuna kuna državnih poticaja od Ministarstva poljoprivrede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarska policija je s nadležnim državnim odvjetništvom završila kriminalističku istragu nad tri osobe. Sumnja se da su krivotvorenjem dokumentacije došli do državnih poticaja.

53-godišnjakinju policija sumnjiči da je, kao vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva u razdoblju od srpnja 2015. do lipnja 2016. godine, s ciljem dobivanja državnih poticaja, u dva navrata sastavila te svojim potpisom i pečatom društva ovjerila zahtjeve za privremenim korištenjem poljoprivrednog zemljišta.

Pročitajte i ovo Digitalno selo VAŽAN PROJEKT Prvo digitalno selo: Budućnost je stigla i u Hrvatsku, pogledajte kako izgleda suvremeni uzgoj pšenice Marija Vučković, ministrica poljoprivrede UVJETNO MIŠLJENJE Revizija ušla u resor ministrice čiji se odlazak spominje već neko vrijeme: Otkriven niz propusta

U tim zahtjevima je navela neistinite podatke na temelju kojih je dobila potrebne potvrde nadležnih tijela i upis u registar poljoprivrednog zemljišta kod nadležnog Ministarstva.

Nakon toga je u ime društva kod nadležne agencije Ministarstva podnijela zahtjev za poticaje i to ukupno za pet osnova za isplatom poticaja. Po tri osnove plaćanja potpore za 2015. godinu društvu je avansno isplaćen iznos od 465.835,75 kuna.

Kako je kasnije rješenjem nadležnog tijela naloženo društvu da izvrši povrat neosnovano isplaćenog avansnog poticaja, trgovačko društvo je do danas izvršilo povrat isplaćenog novca samo u manjem dijelu.

Nadalje, 71-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba navedenog društva sastavio tri ugovora u kojima je lažno naveo da društvo predmetno zemljište daje u podzakup drugim osobama.

Navedene ugovore vlasnici OPG-a nikada nisu zaključili s društvom niti su iste potpisali, već ih je u njihovo ime potpisao 59-godišnjak. Učinio je to, potvrdila je policija, na nagovor 71-godišnjaka.

"Postoji osnovana sumnja da je 53-godišnjakinja počinila dva kaznena djela subvencijske prijevare od čega jedno u pokušaju te kaznena djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, da je 71-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te kazneno djelo krivotvorenja isprave u poticanju, a da je 59-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave te je protiv navedenih nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava", priopćila je PU zadarska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene