Michelin je i ove godine stigao u Hrvatsku, i to na Pag i Korčulu. Gastronomska scena tako nam je postala bogatija za još dvije Michelinove zvjezdice, a pet restorana koji su i dosad nosili to priznanje zadržalo je vrhunsku kvalitetu.

Galerija Dekoriranje jela Michelinova plaketa Jelo u restoranu +5 Rudolf Štefan

Međunarodna oznaka gastronomske izvrsnosti stigla je i na otoke. U ruke Lešić Dimitri Palaceu na Korčuli i u paški Boškinac. Palac gore za još dva hrvatska restorana digli su Michelinovi inspektori.

Vezani članci Riječki karneval Ima maski koje vesele, ali ni ove godine nećemo ih gledati u povorci: Rijeka donijela tešku odluku, a za ljeto sprema iznenađenje Prazni Dubrovnik Dubrovački ugostitelji i poduzetnici revoltirani: Lokali su im zatvoreni, ali Grad i dalje traži da plaćaju najam prostora i površina

U restorane ulaze obavijeni velom tajne, nemoguće ih je prepoznati i ponašaju se poput običnih gostiju. A onda nakon nekog vremena obznane radosnu vijest, koja ne zaustavlja posao, pa je atmosfera i nedjeljom radna.

Kažu kako je put do Michelinove zvjezdice popločen znojem. "Mi smo se trudili sve ove godine njegovati taj naš pristup koji uključuje izvrsnost i pristup toj kreativnoj kuhinji", objašnjava vlasnik restorana Boris Šuljić.

Na tanjuru je hrana posložena kirurški točno, a pred gostima su isključivo domaće namirnice. "To je ključno jer bez dobre nabave, bez dobrog dobavljača i dobrog OPG-a ne bi ni hrana bila toliko ukusna", tvrdi chef Matija Bregeš. A upravo je hrana visoko na listi prioriteta turista.

"Gastronomija je jedan od ključnih motiva i dolaska gostiju u određenu destinaciju", uvjeren je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Svi su zadržali već zarađene Michelinove zvjezdice

Znaju to dobro i u šibenskom Pelegriniju. Dvije su Michelinove zvjezdice zadržali, Šibenik visoko ucrtali na gastronomsku kartu svijeta, a u Krešimirov Grad u ožujku stiže i gastroelita. Iza svega toga stoji jasan cilj.

"Da vratimo dostojanstvo mladim ljudima u profesiji i da zainteresiramo što više mladih ljudi za ovu branšu. Svaki dan svjedoci smo toga da sve manje ljudi želi raditi u ugostiteljstvu", govori chef i vlasnik restorana Rudolf Štefan.

Sve više restorana teži kvaliteti. I dok u Hrvatskoj Michelinovu zvjezdicu ima sedam, a preporuku 50 restorana, grad rekorder je Tokio s čak 250 restorana koji su ovjenčani Michelinovim zvjezdicama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju