Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokaz vrhunske kvalitete

Nove Michelinove zvjezdice na dva hrvatska otoka, Chef otkrio što je bilo ključno

Dekoriranje jela
Dekoriranje jela DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dekoriranje jela Dekoriranje jela Foto: DNEVNIK.hr Michelinova plaketa Michelinova plaketa Foto: DNEVNIK.hr Jelo u restoranu Jelo u restoranu Foto: DNEVNIK.hr Rudolf Štefan Rudolf Štefan Foto: DNEVNIK.hr +4 Kristijan Staničić Galerija 1/9 >>
Michelin je i ove godine stigao u Hrvatsku, i to na Pag i Korčulu. Gastronomska scena tako nam je postala bogatija za još dvije Michelinove zvjezdice, a pet restorana koji su i dosad nosili to priznanje zadržalo je vrhunsku kvalitetu.

Međunarodna oznaka gastronomske izvrsnosti stigla je i na otoke. U ruke Lešić Dimitri Palaceu na Korčuli i u paški Boškinac. Palac gore za još dva hrvatska restorana digli su Michelinovi inspektori.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Ilustracija Škrtac na francuskoj rivijeri Ostavio pozamašnu napojnicu, ali tih 500 eura nije bilo dovoljno: Konobar ga potom slijedio do parkirališta

U restorane ulaze obavijeni velom tajne, nemoguće ih je prepoznati i ponašaju se poput običnih gostiju. A onda nakon nekog vremena obznane radosnu vijest, koja ne zaustavlja posao, pa je atmosfera i nedjeljom radna.

Kažu kako je put do Michelinove zvjezdice popločen znojem. "Mi smo se trudili sve ove godine njegovati taj naš pristup koji uključuje izvrsnost i pristup toj kreativnoj kuhinji", objašnjava vlasnik restorana Boris Šuljić.

Na tanjuru je hrana posložena kirurški točno, a pred gostima su isključivo domaće namirnice. "To je ključno jer bez dobre nabave, bez dobrog dobavljača i dobrog OPG-a ne bi ni hrana bila toliko ukusna", tvrdi chef Matija Bregeš. A upravo je hrana visoko na listi prioriteta turista.

"Gastronomija je jedan od ključnih motiva i dolaska gostiju u određenu destinaciju", uvjeren je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Svi su zadržali već zarađene Michelinove zvjezdice

Znaju to dobro i u šibenskom Pelegriniju. Dvije su Michelinove zvjezdice zadržali, Šibenik visoko ucrtali na gastronomsku kartu svijeta, a u Krešimirov Grad u ožujku stiže i gastroelita. Iza svega toga stoji jasan cilj.

"Da vratimo dostojanstvo mladim ljudima u profesiji i da zainteresiramo što više mladih ljudi za ovu branšu. Svaki dan svjedoci smo toga da sve manje ljudi želi raditi u ugostiteljstvu", govori chef i vlasnik restorana Rudolf Štefan.

Sve više restorana teži kvaliteti. I dok u Hrvatskoj Michelinovu zvjezdicu ima sedam, a preporuku 50 restorana, grad rekorder je Tokio s čak 250 restorana koji su ovjenčani Michelinovim zvjezdicama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene