Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački list Welt am Sonntag poziva se na visoke diplomatske izvore pri Europskoj uniji i piše da bi 1. srpnja 2013. s Hrvatskom u EU-u trebao bi biti polazište za buduće financijske planove Unije.


Hrvatska bi u Europsku uniju, prema željama Europske komisije, trebala ući 1. srpnja 2013. kao njena 28. članica. Ovaj termin navodi njemački tjednik Welt am Sonntag pozivajući se na visoke diplomatske izvore pri EU-u koji su doboro obaviješteni o pregovorima s Hrvatskom, prenosi Deutsche Welle.

Vezani članci Aleksandar Vučić Procurio dokument Europske komisije o Srbiji: "Ostaju neriješeni brojni izazovi" DigitalPUB Zamjenik urednika ukrajinskog Forbesa u Zagrebu otkriva izazove s kojima se susreću mediji u Ukrajini

>> Neke zemlje ne žele da Hrvatska dobije datum ulaska u EU?!

Ovaj bi datum, smatra Komisija, trebao biti temelj za buduće proračunske planove EU-a pri čemu bi se u obzir uzimala i buduća nova članica. EU želi s Hrvatskom pristupne pregovore završiti do kraja lipnja. U ponedjeljak ministri vanjskih poslova EU-a raspravljat će o tome na sastanku u Bruxellesu.

Zadnja otvorena pitanja, kao što su subvencije koje hrvatska vlada daje za brodogradilišta te njena ribarska politika trebala bi sljedećih tjedna biti riješena, smatraju europski diplomati. Oni ukazuju na to da, za razliku od Rumunjske i Bugarske, sve reforme moraju biti provedene do pristupanja u Uniju. Prema pisanju njemačkog lista, posebno su prema Hrvatskoj sumnjičave Francuska, Belgija i Nizozemska. Tzv. sustav monitoringa kakav je uveden Bugarsoj i Rumunjskoj i koji prati napredak u reformama koje još nisu obavljene ni nakon njihova ulaska u Uniju, Hrvatskoj ne bi trebao biti nametan, izvješćuje pak njemačka novinska agencija dpa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju