Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u subotu video porukom dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju, podsjetivši kako Hrvatska treba još napredovati, posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije.


Šaljite nam svoje fotografije i video snimke kako slavite ulazak Hrvatske u EU na moj.report@novatv.hr, a mi ćemo one najbolje objaviti.

Vezani članci Sebastian Kurz i Angela Merkel (Foto: AFP) Merkel i Kurz složni: "Treba pojačati napore da se zaustave migranti koji ulaze u Europsku uniju" Netrepeljivost i mržnja, hajka na sve strance - sve se to događa posljednjih tjedana u Njemačkoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Umjesto mira i suživota u Njemačkoj se probudio strah: "Naša zemlja, naša pravila, čak i ako im se ne sviđaju"

'Prekosutra će Hrvatska postati članica Europske Unije. Europska će unija tada imati 28 država članica i radujemo se novoj članici', rekla je Angela Merkel na početku poruke. Njemačka je kancelarka podsjetila da je Hrvatska 2004. stupila u proces pristupa EU, kad su započeli 'višegodišnji naporni pregovori'. 'Hrvatska se morala promijeniti, otvaranje svakog poglavlja značilo je potrebu provedbe novih reformi', podsjetila je.

'Čestitam Hrvatskoj, što je zajedno s nama prešla taj put i što nam je uspjelo da sad Hrvatsku primimo kao novu članicu', poručila je njemačka kancelarka, uz napomenu da pristupom EU ne prestaje 'politički rad'. 'Posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije trebaju se poduzeti daljnji koraci', rekla je, upozoravajući i na potrebu provedbe daljnjih reformi u području gospodarstva i tržišta rada.

'Ali to ne vrijedi samo za novu članicu Hrvatsku, to vrijedi za sve nas. Jer Europa živi u svijetu koji se mijenja i mi moramo uvijek iznova pokazivati da smo konkurentni i da možemo izvoziti naše proizvode kako bi u našim zemljama nastajala nova radna mjesta'.

>> VIDEO Ovako je naša Vlada zahvalila Europskoj uniji na dobrodošlici

Merkel je podsjetila na činjenicu da se Hrvatska nalazi na području što ga je obuhvaćala bivša Jugoslavija i da je druga članica EU s toga područja. 'To znači i da se držimo zadane riječi. Rekli smo da sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupa Europskoj uniji. Primjer Hrvatske pokazuje i da je taj put dug, jer od 2004. do 2013. predstavlja dugačko vremensko razdoblje'.

Njemačka kancelarka posebno se osvrnula na Hrvate u Njemačkoj u kontekstu pristupa Hrvatske EU 'Radujem se za 220.000 Hrvata koji žive u Njemačkoj, jer sad će oni imati mnoge olakšice. EU je znači ne samo dobila dodatnih četiri milijuna dodatnih građanki i građana koji žive u Hrvatskoj, nego će i Hrvati u Njemačkoj od sada moći sudjelovati na komunalnim i europskim izborima i imati mnoge administrativne olakšice', rekla je.

'Sve u svemu: Dobro došla Hrvatska u Europsku uniju!', zaključila je njemačka kancelarka svoju video poruku. (Hina)


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju