Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško razdvojiti žito od kukolja

Nitko ne zna tko je odgovoran za objavu Pukanićevih privatnih poruka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj Ive Pukanića tvrdi da je postupanje sutkinje Ivane Kršul neprimjereno i neprofesionalno jer SMS poruke nemaju nikakve veze s predmetom, a prihvaćene su kao dokaz na sudu. Na sudu su šokirani.

Tvrde, radi se o odluci vijeća i nedopustivo je svako ocjenjivanje i komentiranje odluke u medijima. No, to je tek još jedan veliki sudski slučaj u nizu gdje se prilažu dokazi koji često nisu vezani uz djela za koja se nekog tuži, ali su dovoljno atraktivni za dodatno narušavanje ugleda optuženih. Tko je kriv što su privatne SMS poruke Ive Pukanića dokaz na sudu?

Pročitajte i ovo Ilustracija Detalji presude Oslobođena sutkinja koja je optužena da je krala u C&A-u: "Dobila sam PTSP. Ne kažem da sam luda, ali ne daj Bože da nešto u trgovini zazvoni" Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade

Predsjednik uskočkog odjela zgrožen je napadom na sutkinju. 'Sutkinja je napadnuta na najsuroviji mogući način, ona se diskvalificira kao osoba. Neki političari govore da se radi o gnjusu, neki novinari govore da je dobro što ona nije mati, to su stvari koje su doista neprimjerene', rekao je Ivan Turudić, predsjednik uskočkog odjela. 'Ona kao sudac morala je učiniti ono što je učinila, postojala je mogućnost da ona proglasi tajnim postupak, ali isto to je mogao učiniti i državni odvjetnik', kazao je Mate Matić, odvjetnik.

>> 'Šokirani smo objavom privatnih SMS poruka'

U Gajevoj nisu htjeli pred kameru, ali prebacuju lopticu. U istrazi su tražili da se sporne poruke izuzmu iz spisa tvrdeći da nemaju veze s kaznenim djelom. Istražna sutkinja, dodaju, to je i učinila, ali na glavnoj raspravi sutkinja je prihvatila da poruke uđu u dokazni materijal. 'To nije istina, ništa nije izdvojeno, ne radi se o dokazima koji bi iz spisa bili izdvojeni kao nezakoniti.

Takvog prijedloga tužiteljstva nije niti bilo, radi se o dokazu koji je bio u spisu', dodaje Turudić. 'To je trebao izdvojiti istražni sudac tijekom istrage, ne naknadno, ne razvezati i ne znam kojim se terminom služe, već izdvojiti kao nepotrebne', rekao je Matić. I dok se sud brani da radi po zakonu i da nitko nije tražio da se isključi javnost, a tužiteljstvo da je kriva sutkinja što je taj dokaz uopće prihvatila unatoč njihovom protivljenju, i jedni i drugi očito su svjesni da ovo nije presedan.

Na suđenju za Indeks slušalo se svašta nevezano za predmet. Kulinarski savjeti i igra likova iz bajki mogla se čuti i na Maestru. 'Ponekad je zapravo teško razdvojiti žito od kukolja, pogotovo u snimanim telefonskim razgovorima, a pogotovo radi nepovjerljive javnosti koja bi rekla da sud nešto krije, da je sud nešto kratio na svoju ruku i tako dalje', kaže Turudić.

Da USKOK i DORH na sud šalju svašta vidjelo se i u primjeru malog Maestra. Nakon što su se tužitelji hvalili kako su Gotovac i Stanić uz peku dogovarali mito - na sud su između ostalog poslali i snimke razgovora o ženama, golfu, nogometu i zabavama. A ni peka ni ljetovanje u Monte Carlu kao mito nije dokazano. Sud je očito između dvije vatre. Ako isključe javnost, mogu ih optužiti da nešto taje. Ako izvedu dokaz, bune se drugi. Tužiteljstvo bi očito trebalo selektirati svoje snimke prije nego što dođu na sud.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene