Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nismo uvjeravali Mesića da mandat treba dati Sanaderu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici koalicije HSS-HSLS, Josip Friščić i Đurđa Adlešić, izjavili su danas kako očekuju da predsjednik Stjepan Mesić sutra imenuje mandatara za sastav vlade.

Istaknuli su kako predsjednika nisu uvjeravali da će potpisati koalicijski sporazum s HDZ-om niti da mandat treba dati Ivi Sanaderu, budući da su pregovori triju stranaka još u tijeku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slaže se nova Vlada Slaže se nova Vlada: HSS se odriče Ministarstva poljoprivrede Slika nije dostupna Imenovanje Jadranke Kosor će pričekati 'Trebalo je ujediniti snage, a ne prepustiti probleme drugima'

"Predsjedniku smo se jasno očitovali da koalicija ne očekuje da ona bude ta koja će odrediti mandatara, ali i da očekujemo od njega da nakon drugog kruga konzultacija imenuje mandatara, radi konstituiranja Sabora i formiranja vlade", izjavio je Friščić u Uredu Predsjednika.

Ni on i Adlešić novinarima nisu htjeli objasniti kako će to
predsjednik Mesić imenovati mandatara ako se njihova koalicija već sada jasno ne opredijeli i svojim mandatima dokaže tko ima
parlamentarnu većinu, ističući tek da pregovori s HDZ-om idu dobro, te da je i to, kako je rekla Adlešić, dovoljno kvalitetna informacija.

Upitan očekuje li da će Mesić sutra, nakon što obavi konzultacije s čelnicima HDZ-a i SDP-a, imenovati mandatara, Friščić je odgovorio: "očekujem da će dati mandat, ali na njemu je da odluči kome".

Friščić i Adlešić kazali su kako su predsjednika izvijestili da je u
pregovorima s HDZ-om usuglašeno dosta točaka, da su postignuti brojni kompromisi, ali da ima još otvorenih pitanja, prije svega oko ZERP-a, zbog čega su Mesića pozvali da se, kao sukreator vanjske politike, ponovno uključi u razgovore oko primjene ZERP-a.

Istaknuli su da pregovori još traju, da u njima ne žele žuriti,
budući da iz njih, tvrde, treba proizaći program buduće vlade.

"Tu ne treba biti žurbe. Ako su Nijemci za sastavljanje vlade imali
mjesec i pol, ne treba očekivati da bi mi, s kraćom demokracijom, morali biti brži", kazala je Adlešić.

Dodala je da čelnici koalicije još nisu dogovorili sastanak sa
Sanaderom oko otvorenih pitanja, poput ZERP-a i referenduma o ulasku u NATO.

Oboje su opovrgnuli da, što se tiče primjene ZERP-a, imaju drugačiji stav od predsjednika Mesića koji je u više navrata izjavio da se oko primjene tog pojasa treba dogovoriti sa susjedima, poštujući nacionalne i njihove interese.

"Vrlo sam sigurna da je moguć kompromis", kazala je Adlešić, uvjerena da nitko zbog proglašenja ZERP-a nema pravo suspendirati pregovore o ulasku Hrvatske u EU.

Friščić je za zapisnik iz lipnja 2004., koji je u Bruxellesu potpisao
državni tajnik Hido Biščević i po kojemu Hrvatska ne bi primjenjivala ZERP za članice EU dok se ne dogovori sa susjednim državama, rekao da nema težinu međunarodnog ugovora jer ga Hrvatski sabor nije ratificirao.

"Takvi akti ne mogu suspendirati zakon koji je donio Sabor", istaknuo je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene