Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neplaćanje poreza u uređenim zemljama ozbiljno je kazneno djelo. Usporedbe radi, kod nas su prošle godine samo četiri osobe osuđene za utaju poreza.


U ovoj je zemlji veći problem kada vam Zagrebparking digne auto, nego kada ne platite 10 milijuna kuna poreza. A stanje s kojim je počela 2012. je šokantno, što se tiče poreznog duga nisu naplaćene 51 milijarda i 37 milijuna kuna poreza. Taj iznos je gotovo pola proračuna ove zemlje, samo glavnica iznosi 34 milijarde, dok je kamata 17 milijardi. Tih 17 milijardi kuna je minus koji ova vlada planira u ovoj godini.

Vezani članci Slika nije dostupna Marić u Washingtonu uvjerava institucije kako se situacija u Hrvatskoj stabilizirala Slika nije dostupna 'U uredu za velike porezne prijevare nema mjesta politici i ne može ni biti... sve je dokumentirano'

>> Ostojić: 22 milijarde kuna dovoljne zdravstvu ako se riješe dugovi

Eksplozija se dogodila prošle godine. U 2011. je 11 milijardi i 700 milijuna kuna neplaćenih poreza i doprinosa. Ono što je najgore, od toga će se 25 milijardi duga morati otpisati jer se radi o fikus tvrtkama. Nažalost, to nije fer prema onima koji su uredno plaćali porez, da pored takvih postoje praktički banditi koji su iskoristili porezne rupe i oštetili državu za 25 milijardi kuna.

Oni bi trebali biti u zatvoru, no u Remetincu ne bi bilo dovoljno ni da se napravi cijeli kompleks. U tim poreznim dugovima najproblematičnije je što poslodavci nisu platili 20 milijardi kuna doprinosa, na PDV-u nije plaćeno 15 milijardi kuna - toliki će biti minus u ovoj godini.

Najveća nepoznanica je koliko porezni obveznici mogu skupiti novaca, ako se ovih 25 milijardi otpiše. Prije svega, tu je Linić/ Dalić zakon - postoji jedna ideja da se na 36 mjeseci napravi odgoda, ali Vlada ima i ideju da onaj tko plati glavnicu bude oslobođen kamata, nakon toga slijedi likvidacija svega onoga što ne uspije.

Postoji drugi Zakon o financijskom poslovanju, od svibnja do lipnja će se utvrditi što ide u nagodbu, a što u stečaj i provest će se 'čišćenje'. No, najveći problem leži na sporosti sudova koji 10-ak godina rješavaju probleme, mogućnosti manipulacije i političkih utjecaja tko može, tko ne može biti u tom sustavu, i OIB-u. Da je ovaj sustav funkcionirao mi danas ne bi raspravljali o 25 ili 51 milijardi jer bi bili jedna uređena, pristojna i dosadna zemlja u kojoj bi svi plaćali porez.