Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biodinamička proizvodnja

Slavni Danac Niels Stockholm: "Hrvatska poljoprivreda mogla bi biti jedna od najzdravijih na svijetu"

Biodinamička poljoprivreda (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Biodinamička poljoprivreda (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Biodinamička poljoprivreda (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Biodinamička poljoprivreda (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Biodinamička poljoprivreda (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
86-godišnji danski poljoprivrednik po drugi put je došao u Zagreb kako bi Hrvate podučio zakonitostima biodinamičke poljoprivrede. Iako zvuči komplicirano, zapravo nije. Riječ je o najprirodnijem načinu uzgoja koji je naša budućnost.

"Dobre stvari dolaze" naziv je dokumentarnog filma o danskom biodinamičkom poljoprivredniku koji je po drugi put prikazan u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Niels Stockholm poljoprivredom se bavi već 40 godina i to na način da poštuje njezine univerzalne zakone uz minimalan utjecaj čovjeka.

"Treba imati svijest o tome da se proizvodi, a ne samo kupuje hrana koja je jeftina nego zdrava, proizvedena na način koji omogućava nastavak takve proizvodnje. To je zalog za budućnost. Uz takvu metodu tlo i područje postaju produktivniji", govori Niels.

Na svojoj farmi ima mnogo životinja koje žive u suživotu s prirodom i vlastitim instinktima.

"Dobro je imati različite vrste životinja jer one jedu iz tla i vraćaju to u zemlju u obliku gnojiva. Tako tlo i farma mogu proizvesti više", govori Niels.

Biodinamička poljoprivreda (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Biodinamička poljoprivreda (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Ono čega nismo svjesni je činjenica da je tlo jako kontaminirano. Hrvatska ima sreće, kaže Niels, što tlo nije dugo zagađivano pa bi se brzo moglo očistiti ako se prihvati zdraviji oblik poljoprivrede. Zdraviji za nas, našu djecu ali i prirodu.

"Kvaliteta hrane je jako loša. Važna je savjesnost potrošača. Pri kupnji moraju biti savjesni i ne kupovati hranu koja nije dobra za njih ni za budućnost. Podupiranjem ovog oblika poljoprivrede bit će dovoljno hrane za našu djecu i unuke. Da to nismo učinili dansko bi tlo bilo paralizirano otrovom i ništa ne bismo mogli uzgojiti", kaže Niels.

Njegove proizvode prepoznali su najbolji restorani svijeta. Poštovanje prema zemlji i svim živim bićima, temelj je biodinamičke poljoprivrede, koja je jedina budućnost zemlje, ističe Niels. Ako želimo da nove generacije imaju zdravu hranu i što je najvažnije, da je imaju dovoljno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene