Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spomenička renta je porez koji sva poduzeća smještena u povijesnim jezgrama naših gradova moraju plaćati. Primjerice, šibenskoj katedrali za godišnju zaštitu i obnovu nije dovoljno ni milijun kuna.


Od 1536., kada je graditeljski čekić obavio zadnji udarac na šibenskoj katedrali, sve do danas zaštita i popravci na katedrali posao su najboljih stručnjaka. 'Mi smo prošle godine u prvoj fazi dobili 800, a kasnije još 200 tisuća kuna za katedralu', kaže Zvonko Najev, voditelj biskupijskog Ureda za građevinske poslove.

Vezani članci Jahta \ Najbogatiji Rus stigao u Hrvatsku pokazati svoju novu megajahtu, košta čak 600 milijuna dolara i najluksuznija je do sad! Kruzeri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novom pristojbom do 14 milijuna kuna godišnje: Dubrovnik prvi uvodi naplatu za kruzere, a novac će ići za - ceste

Dio novca trži se iz spomeničke rente. U Hrvatskoj se na mjesec kreće od 3 do 10 kuna po četvornome metru, a ugostitelji ga nevoljko plaćaju.'Udruženje obrtnika šibensko-kninske županije na čelu sa mnom uspjelo je skinuti spomeničku rentu s velikih 8 na 3 kune što je zakonski minimum', kaže Josip Smolić, Ceh ugostitelja šibensko-kninske županije.

U Dubrovniku nema ispod deset kuna. Nigdje nema popusta za banke i kockarnice. U Šibeniku nema dovoljno ni za godišnju obnovu katedrale, a obnovu čeka svaka gradska crkvica, tvrđava....Spomenici svaki dan vape za obnovom. Ugostitelji bi, kažu pomogli, ali svaki dan - baš i nema prometa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju