Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki plaćaju 3, neki 10 kuna

Neželjeni porez: Spomenička renta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spomenička renta je porez koji sva poduzeća smještena u povijesnim jezgrama naših gradova moraju plaćati. Primjerice, šibenskoj katedrali za godišnju zaštitu i obnovu nije dovoljno ni milijun kuna.

Od 1536., kada je graditeljski čekić obavio zadnji udarac na šibenskoj katedrali, sve do danas zaštita i popravci na katedrali posao su najboljih stručnjaka. 'Mi smo prošle godine u prvoj fazi dobili 800, a kasnije još 200 tisuća kuna za katedralu', kaže Zvonko Najev, voditelj biskupijskog Ureda za građevinske poslove.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

Dio novca trži se iz spomeničke rente. U Hrvatskoj se na mjesec kreće od 3 do 10 kuna po četvornome metru, a ugostitelji ga nevoljko plaćaju.'Udruženje obrtnika šibensko-kninske županije na čelu sa mnom uspjelo je skinuti spomeničku rentu s velikih 8 na 3 kune što je zakonski minimum', kaže Josip Smolić, Ceh ugostitelja šibensko-kninske županije.

U Dubrovniku nema ispod deset kuna. Nigdje nema popusta za banke i kockarnice. U Šibeniku nema dovoljno ni za godišnju obnovu katedrale, a obnovu čeka svaka gradska crkvica, tvrđava....Spomenici svaki dan vape za obnovom. Ugostitelji bi, kažu pomogli, ali svaki dan - baš i nema prometa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene