Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina nevladinih udruga Platforma 112 pozvala je u danas sve članove izvršne vlasti da se suzdrže od napada na sudsku vlast, a posebice od izravne konfrontacije s pojedinim sucima oko načina na koji će rješavati predmete koji su u tijeku.


'Od vlade i svih njenih ministara tražimo da se dosljedno drže ustavnog načela trodiobe vlasti i da se ni na koji način ne upliću u donošenje sudskih odluka, konkretno u odluku pojedinog suca da temeljem zakona i svog diskrecijskog prava (pa i obveze) zatraži ocjenu ustavnosti bilo kojeg propisa kojeg je dužan provoditi, čak i u slučaju kad vjeruju da sudac nema dovoljno valjanih argumenata. U suprotnome, vlada podriva ionako krhku pravnu stabilnost u Hrvatskoj', navodi se u priopćenju.

Vezani članci Davor Filipović, Anja Šimpraga, Marin Piletić Plenković predstavlja nove ministre: Ćorić potvrdio odlazak i svog nasljednika. Dolaze Šimpraga i Piletić? Sabornica Ovaj tjedan bi trebala biti potvrđena tri nova ministra u Vladi. U zadnji čas iskrsnulo novo ime

Upozoravaju i da je u svakoj razvijenoj demokraciji nezamisliv ovakav javni obračun i napad na suca od strane najviših predstavnika vlade, 'bez obzira na motive zbog kojih je sudac Mislav Kolakušić donio odluku i bez obzira na neodobravanje izvršne vlasti, sindikata i tvrtki uključenih u predstečajne postupke pa čak i onda kada takva odluka može negativno utjecati na sudbine radnika tvrtki u predstečajnim postupcima'.

>> 'Nitko ne može sagledati moguće posljedice, sve će stati'

'Čak i ako uzmemo u obzir zaista velik napor i želju ministra Linića da kroz institut predstečajnih nagodbi spasi posrnule gospodarske subjekte te svima važna radna mjesta, napominjemo da Hrvatska nije proglasila izvanredno stanje i da izvršna vlast ne može jednostavno suspendirati osnovna načela funkcioniranja uređene države, konkretno Ustavom uređeno načelo trodiobe vlasti', smatraju udruge.

Ministar financija Slavko Linića u ponedjeljak je izjavio da je zgrožen odlukom suca zagrebačkog Trgovačkog suda da zaustavi predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod radi ocjene ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Kazao je i da takva odluka pokazuje kolika je pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju