Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ignoriraju odluke Vlade

Nevjerojatno: Državne tvrtke čak povećavaju plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U državnim tvrtkama krize kao da nema. Premijerka je prošlog ljeta naredila državnim poduzećima da zbog krize smanje plaće. No, prema podacima Ministarstva financija oni su napravili upravo suprotno.

Premijerka je još ljetos naredila rezanje plaća u državnim tvrtkama za 10 posto, no oni ne da je nisu poslušali, već su i povećali masu plaća. HEP je u kriznoj 2009. za plaće potrošio 130 milijuna kuna više. Kažu, zbog kolektivnog ugovora, a Vlada im je naložila da ga usklade za krizom. Croatia osiguranje je za plaće potrošila 30 milijuna kuna više. 'CO je postupilo u potpunosti sukladno odlukama Vladeo smanjenju plaća. U 2009. povećan je broj zastupnika u prodaji, a otuda dolazi do povećanja mase plaća', stoji u njihovom priopćenju.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Rast minimalne plaće - 3 Rastu plaće Dobre vijesti za radnike, ali poslodavci u problemima: "Jedino što mi možemo napraviti jest da dignemo cijene"

HAC je plaće povećao za 24 miljuna kuna. 'U 2009-oj broj kilomatara koje održavaju Hrvatske autoceste povećao se za 81 kilometar. Otvorene su nove naplatne postaje pa je broj zaposlenih povećan za 201-og radnika i to je rezultiralo povećanjem mase plaća', navodi se u HAC-ovom priopćenju. Vlada ih još jednom podsjeća kako je bilo riječi ne o smanjenju plaća, nego o smanjenju masa plaća. Masa se povećala u 16 od 21-og državnog poduzeća.

'Predsjednici Uprava i svi oni koji trebaju provoditi zaključke vlasnika, moraju snositi određene posljedice', istaknuo je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Posljedice krize za sada podnosi samo privatni sektor sa 70 tisuća otkaza. U državnim tvrtkama nitko nije nije dobio otkaz, ali da se plaće i broj radnika još i povećavaju na račun ostatka države koji ih financira, to je nevjerojatno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene