Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Čini se da dogovor Kosor-Pahor zapravo ne vrijedi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što se krije iza slovenske najave kako Hrvatskoj ipak neće odblokirati tri poglavlja?

'Mislim da se ovdje radi isključivo o slovenskoj politici te da bi ona trebala biti državotvorno s ozbiljna obzirom na dogovor premijera Pahora i premijerke Kosor', tvrdi za Dnevnik.hr Ivan Grdešić. Napominje kako se uvijek može izmisliti razlog za blokadu pregovora. 'Samo je pitanje kome je u interesu ta blokada? Jer, u proteklih godinu dana vidjeli smo da slovenska blokada Hrvatskih pregovora nije bila u interesu Slovenije', dodaje prof. dr. sc. Grdešić.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

'Jasno je kako se ovdje radi o unutarnjim slovenskim previranjima, odnosno o nesporazumima unutar slovenskog parlamenta, a ne u problemima s Hrvatskom. Slovenski premijer Pahor je dogovorom s Jadrankom Kosor povukao potez koji mu netko sa slovenske političke scene nastoji osporiti', tvrdi Grdešić i pojašnjava kako Hrvatska ima probleme koje je priznala, a radi se o pravosuđu, državnoj upravi i brodogradnji. 'Sve ostalo izmišljeni su detalji za slovenske potrebe', zaključuje Grdešić.

Koje Slovenija adute ima u rukavu?

'Slovenska izjava kako o preostala tri poglavlja ima još nekih nedoumica zbog koji ih neće odblokirati, znači da stvari još uvijek nisu gotove', kaže za Dnevnik.hr prof. dr. sc. Branko Caratan koji pretpostavlja kako Slovenija ima adut u rukavu koji uvijek može izvući. 'Slovenija uvijek može povući pitanje referenduma, to im je uvijek adut. Činjenica da ne žele odblokirati tri poglavlja je zapravo vrlo interesantna, jer je postignut dogovor koji govori o generalnoj deblokadi i najavljuje pokretanje pregovora', kaže Caratan. 'To onda znači da generalni dogovor koji su postigli Pahor i Kosor ne vrijedi', zaključuje Caratan.

Borut Pahor dogovorom s Jadrankom Kosor povukao je potez koji ne odgovara jakoj struji unutar slovenske politike, tvrdi prof. dr. sc. Grdešić Prof. dr. sc. Damir Grubiša drži da slovenska deblokada tri poglavlja nije čudna ni alarmantna već da se radi o suštinskoj prirodi odnosno o sadržaju ta tri poglavlja, a ne o drugim problemima. 'Ovdje se ne radi o izvanrednoj situaciji kao što je bila opća deblokada pregovora, na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji EU Slovenija će pojasniti u čemu ima primjedbe i želi li možda promijeniti taktiku kod pregovora o tri poglavlja', kaže Grubiša.

>> Slovenija će odblokirati samo 11 od 14 poglavlja!

Grubiša napominje kako će slovenska strana na konferenciji jasno iznijeti svoje razloge zbog kojih ne želi odblokirati tri poglavlja, kako bi hrvatska strana znala na čemu je, i kako bi druge zemlje članice EU-a također znale o čemu se radi. 'Ipak, uvijek treba biti na oprezu, možda se iza toga krije nešto na što nismo računali', napominje Grubiša.

Hoće li Slovenija odblokirati i preostala tri poglavlja?

  • Da, reći će svoje razloge
  • Ne, nikada nisu ni mislili odblokirati pregovore

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene