Bruna Esih, Zlatko hasanbegović i Karlo Starčević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Bruna Esih, Zlatko hasanbegović i Karlo Starčević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Političke stranke Neovisni za Hrvatsku (NHR) i Hrvatska stranka prava (HSP) potpisale su u ponedjeljak Sporazum o suradnji na izborima za Europski parlament, a zajedničku listu objavit će početkom idućeg tjedna.


Sporazumom pokazujemo političku volju i spremnost na suradnju sa srodnim političkim strankama, kazao je u obraćanju novinarima u Saboru politički tajnik i saborski zastupnik NHR-a Zlatko Hasanbegović.

Vezani članci Most predao izborne liste Most predao izborne liste: "Vaš glas je kod nas siguran, znate da vas nećemo prevariti" Neovisni za Hrvatsku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Neovisni za Hrvatsku: Bez izlaska na izbore ne može se ostvariti demokratska volja

Neovisne za Hrvatsku i Hrvatsku stranku prava, dodao je, veže zajedničko političko pravaško-starčevićansko ishodište, zajednička vizija o mjestu i položaju hrvatskog naroda i države u EU-u, zajednička vizija Europe kao zajednice slobodnih, suverenih i neovisnih europskih naroda.

Zajedničku listu za Europski parlament dvije političke stranke predstavit će početkom idućeg tjedna, a na listi će se osim saborskih zastupnika Kluba Neovisni za Hrvatsku biti predsjednik HSP-a Karlo Starčević i zamjenik gradonačelnika Kutine Damir Markuš, najavio je Hasenbegović.

Predsjednica NHR-a Bruna Esih naglasila je da su u njezinoj stranci otvoreni za suradnju sa svim političkim strankama koje se pronalaze u vrijednostima koje zastupaju, vraćanju dostojanstva našoj domovini, a bez osobnih zahtjeva, ucjena i pritisaka.

Predsjednik HSP-a Karlo Starčević kazao je da je sporazum s NHR-om novi znak zajedništva u hrvatskoj državotvornoj politici, jedina politička opcija koja zastupa sveopće narodne i nacionalne interese. "Mi smo jedini politički čimbenik koji vas neće izdati, mi možemo pogriješiti, ali nećemo vam slagati, izdati vas ili prevariti. Dolazimo služiti, a ne vladati", istaknuo je Starčević te pozvao građane da izađu na izbore za Europski parlament.

Želja zajedničke liste NHR-a i HSP-a na predstojećim izborima za Europski parlament jesu dva zastupnika, a cilj je barem jedan zastupnik, objavili su čelnici tih stranaka na konferenciji za novinare na kojoj nisu bila omogućena pitanja novinara. (Hina)