Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svinjska kuga više ne hara Slavonijom, a jučerašnji rezultati pokazali su da nema niti jednog pozitivnog uzorka, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.


Veterinarske službe u suradnji s ostalim nadležnim državnim
institucijama učinile su sve i provodile mjere sprječavanja svinjske kuge u skladu sa zakonima i pravilnicima koji su usklađeni s onima u Europskoj uniji, kazao je ministar.

Vezani članci Slika nije dostupna Svinjska kuga u Zagorju Slika nije dostupna Na izložbu 'upali' s ubijenom i krvavom divljom svinjom

Dodao je kako je Hrvatska učinila sve da lokalizira žarište i
spriječi širenje te kako su po tom pitanju postignuti dobri
rezultati.

Naglasio je kako se svinjska kuga pojavila na jednom od uvjetno 'najgorih prostora', odnosno na prostoru uz samu granicu preko Dunava, na prostoru gdje postoji ada koja se koristi za ispašu stoke i gdje je mogućnost za šverc stoke velika.

Napomenuo je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova upoznato s tim problemom, kako je sankcioniran velik broj pokušaja šverca te se čine daljnji napori na rješavanju tog pitanja.

Problem je, pojasnio je ministar, što uz rijeku Dunav postoji prostor u kojem se stoka nalazi u slobodnom uzgoju te postoji mogućnost doticaja svinja sa divljim svinjama što je moglo dovesti do zaraze.

Čobanković je naglasio kako je akcija pokazala velik broj
neobilježenih životinja iako Hrvatska ima zakonske odredbe po kojima je svaki vlasnik dužan u roku od dva mjeseca tražiti obilježavanje životinje.

Osim toga, tijekom analiza ustanovljeno je da je osim pozitivnih životinja na virus svinjske kuge određen broj životinja seropozitivno. To znači da ili su te životinje cijepljene protiv svinjske kuge (što je u Hrvatskoj zabranjeno) ili su preboljele svinjsku kugu, pojasnio je Čobanković.

Dodao je kako sve to upućuje da je bilo ilegalnog cijepljenja ili se radi o svinjama koje su uvezene, a prije toga su bile cijepljene u susjednoj državi.

Ministar je naglasio kako su sve životinja, bilo da su bili pozitivne ili seropozitivne eutanazirane. Riječ je o ukupno 764 svinje.

Čobanković je demantirao medijske natpise o tome da turisti jedu meso zaraženo svinjskom kugom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju