Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekima se isplati

Znate li tko zarađuje po vrućinama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad su velike vrućine na nekim stvarima se ne štedi. Proizvođačima i distributerima sladoleda, vode, struje - visoke temperature znače i višu zaradu.

Sunce nemilice prži, temperature rastu, a raste i prodaja sladoleda za oko 30 posto. Potvrđuju to i službeni podaci tvornice sladoleda. A prodavači kažu da je porasla i prodaja sokova i vode.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Pitka voda u Splitu - 1 UVIJEK ISTA PRIČA Split opet bez pitke vode, bez struje, građani su ogorčeni: ''Nemar je to i nebriga!''

'Oko 120 voda se dnevno više proda. To je prema drugim danima puno', kazala je Ranka Jarčević, prodavačica na kiosku.

>> Doznajte kako pravilno koristiti klima uređaje i uštedjeti

Žedni su i ljudi i zemlja. Potrošnja vode višestruko je porasla. 'Porast potrošnje vode je evidentan i vezan je za dva razloga. Jedan su ove visoke temperature koje traju već desetak dana, a drugi razlog je turistička sezona', kazao je Ivan Kolovrat iz Hrvatskih voda.

Sudeći prema potrošnji vode - bit će ovo dobra sezona. 'Špica koja se obično događala krajem srpnja ili početko kolovoza, već je dosegnuta. Tako da je u nekim područjima i do 30 posto veća od prosječne prošlogodišnje. To je vezano s brojem turista i to je znak da imamo daleko više turista nego prošle godine', kazao je Kolovrat te građane pozvao na racionalnije trošenje. 'Ukoliko ovaj sušni period potraje i velike vrućine mogu se očekivati manji problemi. U kojoj mjeri, to je nemoguće predvidjeti'.

I klime su u punom pogonu. Jučer smo potrošili 54.591 megavat sati električne energije, što je u usporedbi s ljetnim danom prosječne temeprature povećanje od 17 posto. Ne dijeli nas mnogo od rekordne potrošnje zabilježene 16. srpnja prije dvije godine. Rekordni bi mogli biti i računi za struju i vodu. No, važno je ne zaboraviti da razlika između vanjske temperature i klimatiziranog prostora ne bi smjela biti viša od šest stupnjeva.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene