Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europskoj komisiji treba još malo vremena za ocjenu spremnosti Hrvatske za zaključenje pristupnih pregovora. Procjenu Komisije ne treba očekivati ni sljedeći tjedan.


Prema neslužbenim informacijama nekoliko država članica, navodno je riječ o nordijskim zemljama, protivi se točnom određivanju datuma. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele sastao se sa stalnim predstavnicima zemalja članica na radnom doručku. U Bruxellesu nisu željeli ni potvrditi ni opovrgnuti da će ministri vanjskih poslova u ponedjeljak raspravljati o završetku pregovora.

Vezani članci Brexit, ilustracija Brexit: Nastavljeni pregovori o trgovinskim odnosima Pregovori uoči rebalansa proračuna - 5 Zbog rebalansa proračuna upitne povišice, sindikati najavili odbijenicu: "Zašto bismo mi dali takav ustupak? Stalno ih dajemo"

>> EK: Treba nam još malo vremena za procjenu Hrvatske

>> Hrvatska u Europsku uniju ulazi 1. srpnja 2013?

>> Pusić: Nitko nije spominjao datum, niti monitoring!

'Znate vrlo dobro da sam nekoliko puta posjetila Hrvatsku kako bi potaknula reforme. Izvijestila sam kolege o rezultatima mog pritiska. Mislim da je Hrvatska prošla veliki put, ali Komisija najprije mora iznijeti svoj prijedlog Vijeću tako da ne mogu govoriti o tome kakav će on biti. Jedino što mogu reći je da sam impresionirana napretkom koji je Hrvatska učinila u pravosuđu', rekla je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reading.

Pusić: Monitoringa se ne trebamo bojati

Vijesti iz Bruxellesa odjeknule su i Hrvatskim Saborom. 'Ako se radi o nekoj vrsti drastičnih sankcija ukoliko se ustanovi da se to ne provodi, onda bi to predstavljalo problem', rekla je Vesna Pusić, predsjednica nacionalnog odbora za pregovore.

'Monitoringa se ne trebamo bojati i nema razloga sumnjati da bi neka od zemalja članica namjerno koristila taj mehanizam za usporavanje hrvatskog članstva u uniju', rekao je saborski zastupnik SDP-a Neven Mimica. 'Nitko nam ne želi otežati put sada na kraju pregovora i uvjeren sam da naši partneri znaju vrednovati što je Hrvatska napravila u posljednje vrijeme', rekao je HDZ-ov Frano Matušić.