Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se procjena Europske komisije

Neke zemlje ne žele da Hrvatska dobije datum ulaska u EU?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europskoj komisiji treba još malo vremena za ocjenu spremnosti Hrvatske za zaključenje pristupnih pregovora. Procjenu Komisije ne treba očekivati ni sljedeći tjedan.

Prema neslužbenim informacijama nekoliko država članica, navodno je riječ o nordijskim zemljama, protivi se točnom određivanju datuma. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele sastao se sa stalnim predstavnicima zemalja članica na radnom doručku. U Bruxellesu nisu željeli ni potvrditi ni opovrgnuti da će ministri vanjskih poslova u ponedjeljak raspravljati o završetku pregovora.

Pročitajte i ovo Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a Palestinske žene i djeca u južnom gradu Rafahu Sukob ne prestaje Vode se pregovori o primirju u Gazi, ali na terenu se broje mrtvi

>> EK: Treba nam još malo vremena za procjenu Hrvatske

>> Hrvatska u Europsku uniju ulazi 1. srpnja 2013?

>> Pusić: Nitko nije spominjao datum, niti monitoring!

'Znate vrlo dobro da sam nekoliko puta posjetila Hrvatsku kako bi potaknula reforme. Izvijestila sam kolege o rezultatima mog pritiska. Mislim da je Hrvatska prošla veliki put, ali Komisija najprije mora iznijeti svoj prijedlog Vijeću tako da ne mogu govoriti o tome kakav će on biti. Jedino što mogu reći je da sam impresionirana napretkom koji je Hrvatska učinila u pravosuđu', rekla je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reading.

Pusić: Monitoringa se ne trebamo bojati

Vijesti iz Bruxellesa odjeknule su i Hrvatskim Saborom. 'Ako se radi o nekoj vrsti drastičnih sankcija ukoliko se ustanovi da se to ne provodi, onda bi to predstavljalo problem', rekla je Vesna Pusić, predsjednica nacionalnog odbora za pregovore.

'Monitoringa se ne trebamo bojati i nema razloga sumnjati da bi neka od zemalja članica namjerno koristila taj mehanizam za usporavanje hrvatskog članstva u uniju', rekao je saborski zastupnik SDP-a Neven Mimica. 'Nitko nam ne želi otežati put sada na kraju pregovora i uvjeren sam da naši partneri znaju vrednovati što je Hrvatska napravila u posljednje vrijeme', rekao je HDZ-ov Frano Matušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene