Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neizvjesna sudbina pomoraca

Sindikat pomoraca o fotografijama s remonta potonulog tegljača: "Ako je i pola toga točno, onda netko iz Bourbona treba završiti u zatvoru"

Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore)
Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon Offshore
Aktualno Galerija Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Foto: Bourbon Offshore Peticija, screenshot (Dnevnik.hr) Peticija, screenshot (Dnevnik.hr) Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) Galerija 1/4 >>
Sudbina nestalog hrvatskog pomorskog kapetana Dine Miškića i šest članova posade tegljača Bourbon Rhode i dalje je neizvjesna. Internetska peticija, kojom se traži nastavak potrage, prikupila je više od 26 tisuća potpisa.

Naporima se pridružio i državni vrh. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pisala je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu. Hrvatska predsjednica pisala je francuskom predsjedniku i zamolila ga da se ne odustane od potrage za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode dok postoji i mala vjerojatnost i nada kako bi ona mogla uroditi plodom.

Pročitajte i ovo Luka Simić i Katarina Jusić Čeka se smjena Neizvjesna sudbina hrvatskih pomoraca koji su već četiri mjeseca na brodu u Grčkoj: "Imaju jako malo hrane..." Mirjana K - 3 Neizvjesna situacija Drama hrvatskih pomoraca u Grčkoj, jedan od njih za Dnevnik Nove TV: "Ne vjerujemo nikome dok ne kročimo u zrakoplov"

"Kratko pismo. Samo molba da ponovno razmotre odluku koju su donijeli. Otišlo je to noćas tako da još ne možemo očekivati odgovor", kazala je Grabar-Kitarović.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako nisu sve mogućnosti iscrpljene. Podsjetio je da je trgovačkim brodovima u području brodoloma naređeno da motre more i prilagode brodske straže. Vlada je u kontaktu s francuskim vlastima preko veleposlanstva u Parizu.

"Naravno, mi suosjećamo i razumljivo je u kakvoj je situaciji obitelj hrvatskog pomorca i dajemo sve što je u našim moćima kako bi pomogli u ovoj potrazi", kazao je Davor Božinović, ministar unutranjih poslova RH.

Iz Sindikata pomoraca zahvaljuju na pomoći državnog vrha. Nadaju se da će zajedno s njihovim i naporima ukrajinskih kolega uroditi plodom. "Obitelj se dobro drži. Gospođa, supruga Dinova je optimistična, ona se trudi ostati optimistična i trudi se napraviti sve što treba i sve što može kako bi pomogla svome suprugu i mi je u tome potpuno podržavamo", kazao je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Internetska peticija kojom se traži nastavak potrage prikupila je više od 26 tisuća potpisa. Internetom kruže i fotografije broda s nedavnog remonta u Las Palmasu na kojima izgleda u jako lošem stanju.

"Obzirom da su to fotografije kao što ste sami rekli, koje kruže internetom, ne možemo ih ozbiljno komentirati, ali ukoliko je pola od onoga točno, onda definitivno netko iz Bourbona treba završiti u zatvoru jer je onda riječ o kriminalcima, a ne o brodarskoj kući", dodaje Melvan.

Trojica spašenih ukrajinskih mornara kažu da se bar sedam članova posade ukrcalo na splavi za spašavanje. Dosad su pronađena četiri tijela stradalih. Tegljač Bourbon Rhode s 14 članova posade plovio je iz Las Palmasa prema Georgetownu. Potonuo je 2200 kilometara od francuskog otoka Martinika kada se prije deset dana usred Atlantika našao tek stotinjak kilometara od središta uragana Lorenzo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene