Sudbina nestalog hrvatskog pomorskog kapetana Dine Miškića i šest članova posade tegljača Bourbon Rhode i dalje je neizvjesna. Internetska peticija, kojom se traži nastavak potrage, prikupila je više od 26 tisuća potpisa.

Galerija


Naporima se pridružio i državni vrh. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pisala je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu. Hrvatska predsjednica pisala je francuskom predsjedniku i zamolila ga da se ne odustane od potrage za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode dok postoji i mala vjerojatnost i nada kako bi ona mogla uroditi plodom.

Vezani članci Vratio se kruzer s našim pomorcima - 3 Dvjesto tisuća pomoraca zatočeno na brodovima: Potrebno je djelovanje da se izbjegnu pomorske nesreće i katastrofe za okoliš U Podgorici uhićeno 15 pomoraca - 3 13 pomoraca završilo na razgovoru s policijom zbog incidenta u avionu: "Napili su se, pušili, napali stjuardese. Jedan idiot im je pobjegao, pa sam ga ja uhvatio"

"Kratko pismo. Samo molba da ponovno razmotre odluku koju su donijeli. Otišlo je to noćas tako da još ne možemo očekivati odgovor", kazala je Grabar-Kitarović.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako nisu sve mogućnosti iscrpljene. Podsjetio je da je trgovačkim brodovima u području brodoloma naređeno da motre more i prilagode brodske straže. Vlada je u kontaktu s francuskim vlastima preko veleposlanstva u Parizu.

"Naravno, mi suosjećamo i razumljivo je u kakvoj je situaciji obitelj hrvatskog pomorca i dajemo sve što je u našim moćima kako bi pomogli u ovoj potrazi", kazao je Davor Božinović, ministar unutranjih poslova RH.

Iz Sindikata pomoraca zahvaljuju na pomoći državnog vrha. Nadaju se da će zajedno s njihovim i naporima ukrajinskih kolega uroditi plodom. "Obitelj se dobro drži. Gospođa, supruga Dinova je optimistična, ona se trudi ostati optimistična i trudi se napraviti sve što treba i sve što može kako bi pomogla svome suprugu i mi je u tome potpuno podržavamo", kazao je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Internetska peticija kojom se traži nastavak potrage prikupila je više od 26 tisuća potpisa. Internetom kruže i fotografije broda s nedavnog remonta u Las Palmasu na kojima izgleda u jako lošem stanju.

"Obzirom da su to fotografije kao što ste sami rekli, koje kruže internetom, ne možemo ih ozbiljno komentirati, ali ukoliko je pola od onoga točno, onda definitivno netko iz Bourbona treba završiti u zatvoru jer je onda riječ o kriminalcima, a ne o brodarskoj kući", dodaje Melvan.

Trojica spašenih ukrajinskih mornara kažu da se bar sedam članova posade ukrcalo na splavi za spašavanje. Dosad su pronađena četiri tijela stradalih. Tegljač Bourbon Rhode s 14 članova posade plovio je iz Las Palmasa prema Georgetownu. Potonuo je 2200 kilometara od francuskog otoka Martinika kada se prije deset dana usred Atlantika našao tek stotinjak kilometara od središta uragana Lorenzo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr