Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađeno troje pomoraca

Traje potraga za posadom tegljača s hrvatskim kapetanom: "Ti brodovi inače jako duboko gaze, ali ovo su bili ekstremni uvjeti"

Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: AFP, Marine Nationale)
Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: AFP, Marine Nationale) Foto: AFP, Marine Nationale
U tijeku je potraga za još 11 članova posade tegljača Bourbon Rhodea, potonulog u teritorijalnim vodama Martinique. U subotu su pronađena trojica pomoraca od ukupno 14 ljudi koji su bili na brodu.

Nastavlja se potraga za još 11 članova posade tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martinique. Trenutno područje pretražuje šest teretnih brodova i dva tankera koji kruže u perimetru pretpostavljenog pronalaska izgubljenih pomoraca, piše Morski.hr.

Pročitajte i ovo Brodosplitov rezidencijalni kruzer Pazili na svaki detalj FOTO/VIDEO Ovo još nije viđeno, a gradit će se u Hrvatskoj: Stan u luksuznoj rezidenciji prodaje se za nevjerojatan iznos Olujno jugo na području Splita - 2 Snažno jugo Obustavljena plovidba katamarana i mnogih trajekata u okolici Splita: Pogledajte o kojim se linijama radi

Potražni zrakoplov francuske ratne mornarice Falcon 50 i u nedjelju se uključio u potragu, a na poslan je i zrakoplov američkog Nacionalnog centra za uragane te se očekuje i dolazak fregate s helikopterom.

Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su u subotu čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je francuska kompanija.

"Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju", dodaje u priopćenju. Bourbon potvrđuje da je brod potonuo i da se potraga nastavlja u nešto boljim vremenskim uvjetima.

Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske koje je potvrdilo da je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea, priopćio je u subotu navečer MVEP.

Vlasti Martiniquea na Facebooku su objavile da će se u potragu tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak uključiti i nadzorni brod Nacionalne mornarice Ventosa i njegov helikopter Panther.

Situaciju s tegljačem prati i Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik. "Već nekoliko dana s pažnjom pratimo dramu tegljača Bourbon Rhode koja se odvija na Atlantiku. U željama i u nadi iščekujemo zajedno s obiteljima i prijateljima da će uskoro brodovi koji su u SAR operaciji pronaći ostale članove posade žive i zdrave'', kazali su iz šibenske Udruge. 

Problemi za tegljač Bourbon Rhode su počeli oko 60 milja jugoistočno od uragana Lorenzo na Atlantiku, a Neven Melvan, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, kaže da je riječ o vrsti broda koja inače karakteristična za francusku tvrtku Bourbon offshore. 

''Oni inače jako duboko gaze, ali ovo su bili zbilja ekstremni vremenski uvjeti koji su, usput, bili i najavljeni. Po takvim vremenskim uvjetima ne znam baš da se isplovljava bilo kakvim brodom. Ali to su sve samo nagađanja. Ovo će trebati izvidjeti. Informacije o vremenu su postojale, prati  ih cijeli svijet, pa zašto ne bi i pomorci'', kazao je Melvan za DNEVNIK.hr.

Jedan od pilota zrakoplova koji su se uključili u potragu posadom u objavi na Facebooku je napisao da je riječ o vrlo stresnoj akciji. 

''Danas sam sudjelovao u misiji traganja i spašavanja, izuzetno stresan događaj. Vrlo je teško pronaći bilo što u nemirnom moru. I od trgovačkog broda Excellence zatraženo je da skrene u potrazi za brodom Bourbon Rhode koji je poslao poziv u pomoć nakon što je u njega počelo ulaziti more, vjerojatno zbog toga što ga je uhvatio uragan Lorenzo. Na fotografijama je naša letna putanja i pogled na trgovački brod Excellence'', napisao je pilot Todd Richards.
 

 

Potraga počela prije četiri dana

Prema informacijama kojima MVEP raspolaže kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana, dodaje se u priopćenju. Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. rujna.

"Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva", uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage.

Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, kao i zrakoplov američkog NHC-a (Nacionalnog središta za uragane), navodi Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

Tegljač je, prema posljednjim informacijama potonuo, a među trojicom spašenih pomoraca su trojica ukrajinskih državljanina - Dmytro Marchenko, Yevhenii Nikolov i Igor Morozov, javlja Morski.hr. Za 11 preostalih članova posade i dalje se traga. Tri spašena člana posade potonulog tegljača spasiocima su rekli da je brod potonuo još 26. rujna. Spasioci su ih pronašli u čamcu za spašavanje.

Francuski vlasnik offshore broda Bourbon pokrenuo je akciju spašavanja tegljača za opskrbu Bourbon Rhdone kojem je 26. rujna počela voda ulaziti u stražnji dio broda nakon nevremena povezanog s uraganom Lorenzo.

Bourbon je kazao da je aktiviran krizni stožer, a surađuju s Regionalnim operativnim centrom za nadzor i spašavanja (CROSS) koji je zatražio od broda SSI Excellent da promijeni rutu i uputi se u pomoć tegljač. (V.P./Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene