Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga ne smije stati

Prijatelj kapetana Dine Miškića: "Spašeni Ukrajinci su izjavili da je sedam članova posade preživjelo i pluta na Atlantiku!"

Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore)
Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon Offshore
Aktualno Galerija Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Foto: Bourbon Offshore Facebook grupa Bourbon Rhode Rescue (Screenshot: Facebook) Facebook grupa Bourbon Rhode Rescue (Screenshot: Facebook) Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) Galerija 1/4 >>
Prekinuta je potraga za nestalim pomorcima s Bourbon Rhodea. Prekid potrage komentirao je Sindikat pomoraca Hrvatske.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan komentirao je prekid potrage za pomorcima koji su nestali nakon potonuća Bourbon Rhodea, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić.

"Potrazi je trebalo dati dodatno vrijeme i svakako je treba produžiti. Ono što sada znamo jest da su pronađena četiri tijela i tri živa pomorca. Pronađen je jedan splav, a tri splavi još uvijek nisu pronađena. Na njima se može preživjeti do mjesec dana, stoga treba nastaviti s traženjem nestalih. Nada još uvijek postoji", kazao je Melvan.

"Tko nije pokušao - nije ni uspio. Urgirali smo kog kolega diljem svijeta, najviše kod kolega iz Francuske da se stvori pritisak. Urgiralo je i resorno ministarstvo. Tu su i kolege iz Ukrajine koje imaju veliki interes da se potraga nastavi", dodao je.

Smatra da bi potragu trebalo nastaviti najmanje desetak dana, bez obzira na troškove koji bi mogli nastati. "Bio sam kod supruge Dine Miškića i mi ćemo dati sve od sebe da se potraga nastavi", ističe tajnik Sindikata pomoraca Neven Melvan.

Pročitajte i ovo Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Havarija na Atlantiku Šokirana obitelj nestalog kapetana uputila apel premijeru i Predsjednici: "Molimo vas, učinite sve da se potraga nastavi"

Pročitajte i ovo Spašavanje na Atlantiku (Foto: Ministre des Armées) "ŠTO AKO SU JOŠ NA ATLANTIKU" Obustavljena potraga za nestalim pomorcima, gnjevni Hrvati napali tvrtku: "Kako vas nije sram?!"

"U potragu se trebaju uključiti sve brodice koje prolaze tim područjem, a trebalo bi uključiti i zrakoplovstvo. Uz našeg Dinu Miškića, ostali nestali pomorci s broda Bourbon Rhode su mahom Ukrajinci i jedan Filipinac", zaključuje Melvan.

Sva sedmorica na istom splavu?

Prijatelj kapetana Dine Miškića i administrator Facebook grupe Bourbon Rhode Rescue Sebastian Latocha napisao je da ima nade za spas sedmero nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode. Kako je naveo, i Ukrajinci rade pritisak da se potraga nastavi. Tri člana posade, Ukrajinci koji su preživjeli (Dmytro Marchenko, Yevhenii Nikolov i Igor Morozov) izjavila su kako su se nestalih sedmero uspjeli ukrcati na jedan od tri splavi koje nisu pronađene.

"Dragi moji prijatelji, otkada se dogodio ovaj šokantan događaj... ostao sam bez riječi, ali bez obzira na to ipak vjerujem! Vaša i moja vjera dobili su dokaz! Ukrajinci su izjavili da je sedam članova posade preživjelo i pluta na Atlantiku! Vjerujem u čuda, neka ovo bude sljedeće, pomozite nam da pronađemo splav, jer naši prijatelji ovise o nama... oni su tu!", napisao je u grupi Sebastian Latocha.

Uz to je stavio i screenshotove statusa Ukrajinaca s Facebooka u kojima piše: "Građani Hrvatske, Ukrajine i cijeloga svijeta počeli su s potpisivanjem peticije kojom traže da se nastavi potraga za sedmero nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode. Svi oni vjeruju da postoji nada da su hrvatski kapetan Dino Miškić i šest članova posade Ukrajinci živi i čekaju pomoć. Brojka potpisa stalno raste".

"Tri splavi nisu pronađene. S minimalnim zalihama mogu se mjesec i više održati se na životu. Moje mornarsko čulo mi kaže da čekaju na pomoć. Treba ih se i mora tražiti. Vjerujem da su živi.. Apelirajte na sve adrese", napisao je jedan pomorac u grupi Bourbon Rhode Rescue.

Obitelj hrvatskog pomorca apelira da se nastavi potraga

Obitelj Dine Miškića je šokirana objavom o obustavi potrage za sedam nestalih članova posade broda tim više jer je proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih izvora dobivala informacije kako će se za tri preostale splavi za spašavanje koje još nisu nađene tragati dok postoje i najmanji izgledi za pronalazak preživjelih.

Uputili su javni apel svim medijima, premijeru, predsjednici i cijeloj Vladi da im pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji, i da učine sve da se dozna cijela istina i da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca.

"Želim da naša javnost zna kako postoje tri splava za spašavanje u Atlantskom oceanu i apel da se potraga nastavi nije naša želja već su to činjenice koje je potvrdila i kompanija. Poražavajuće je to što je nakon sedam dana pretraga prekinuta i mi kao obitelj očekujemo da se ona nastavi, i zato apeliram i na javnost, a uputili smo i javni apel premijeru, predsjednici i cijeloj Vladi. Nikome to nije jasno. U pitanju nije samo naša obitelj već sedam obitelji, i nadamo se da će i oni uputiti javni apel za nastavak potrage. Nismo s njima u kontaktu. Nismo ovo učinili radi bilo kakve medijske pozornosti, jer to nam u ovom trenutku najmanje treba, ali želimo učiniti sve da se potraga za sedam nestalih članova posade nastavi", kazala je za Jutarnji list Marijana Kedžo Miškić, supruga Dine Miškića.

Prijatelji pokrenuli peticiju kojom pozivaju na nastavak potrage

U međuvremenu su prijatelji šibenskog kapetana Dine Miškića pokrenuli peticiju kojom se pozivaju nadležne na nastavak akcije potrage i spašavanja. "Objavljeno je da će se odustati od potrage i spašavanja čak sedam nestalih pomoraca te da će se ona nastaviti samo plovilom u zoni zaštite brodova, što znači da je službena operacija spašavanja gotova. Znate da je na Bourbon Rhode bilo 14 članova posada, a brod je bio u lošem stanju", piše na web stranici na kojoj je moguće potpisati peticiju.

"Mi, dolje potpisani, pozivamo sve nadležne ustanove da nastave akciju spašavanja i pronađu sedam nestalih pomoraca s Bourbon Rhodea!", piše na web stranici na kojoj je peticiju u vrijeme pisanja ovog članka potpisalo gotovo 6000 ljudi.

Ranije se oglasilo resorno ministarstvo

Nakon priopćenja francuskog kriznog stožera CROSS s Martiniquea da su obustavili potragu za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku, oko 2000 km od francuskog otoka Martiniquea, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Kažu da su od trenutka objave vijesti o potonuću broda Bourbon Rhode preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu bili u stalnom kontaktu s nadležnim francuskim tijelima, koordinatorima potrage na Martiniqueu, tvrtkom Bourbon Offshore te s obitelji kapetana Miškića te da je Veleposlanstvo RH u Parizu francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove uputilo i diplomatsku notu vezano uz angažman u potrazi za nestalima te zamolilo za izravnu komunikaciju o tijeku potrage.

Kraj potrage za nestalim pomorcima komentirao je i premijer Andrej Plenković. "Vidio sam poruku, izražavam prije svega empatiju i razumijevanje članovima obitelji nestalog pomorca. Ono što znamo, znamo da smo cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlasitima. Naše veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta i tražilo informacije, dobivalo, prosljeđivalo o svim elementima koji su se dogodili oko potonuća broda", rekao je Plenković i ponovio ono što je Ministarstvo vanjskih poslova navelo u priopćenju, da je pretraživana površina velika kao dvije Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene