Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Banskim dvorima danas je u podne otvorena knjiga žalosti u povodu smrti Ivice Račana, bivšeg hrvatskog premijera, u koju se prvi upisao premijer Ivo Sanader.


Nakon predsjednika Vlade, u knjigu žalosti upisao se potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović, a potom i Boris Šprem ispred Ureda Predsjednika RH, potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec, ministri kulture i obrane Božo Biškupić i Berislav Rončević te glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak.

Vezani članci Vili Beroš Gotov sastanak Vlade s veledrogerijama: ''Dogovorili smo otplatni plan do kraja godine''. Ministar financija objasnio detalje Plenković objavio da će umirovljenici dobiti COVID dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn - 2 Plenković otkrio iznos COVID dodatka: "Ovime ne kupujemo glasove umirovljenika. Ovo je potez odgovorne Vlade"

Iako su mediji najavljivali da će Vlada u povodu Račanove smrti proglasiti dan žalosti, u Banskim dvorima se doznaje da se to neće dogoditi jer je praksa u EU da se dan žalosti proglašava samo u slučaju kada premijer umre za mandata.

>> Mesić u suzama: Račanov gubitak je gubitak za Hrvatsku

>> Komemoracija u srijedu u 'Lisinskom'

>> Kronologija Račanove bolesti

>> Biografija Ivica Račana

>> Račanovo oproštajno pismo

U Vladi se doznaje i da će premijer Sanader nazočiti komemoraciji u povodu Račanove smrti koja će se, u organizaciji SDP-a, održati u srijedu u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". 

Idući dan, u četvrtak, svi članovi Vlade nazočit će komemoraciji koja će se održati u Hrvatskom saboru.

Vlada je, naime, odgodila za četvrtak najavljenu sjednicu u
Zaprešiću, koja će se održati u petak.

Doznaje se i da će se danas, iza 15 sati, u ime HDZ-a u knjigu žalosti u središnjici SDP-a upisati zamjenica predsjednika stranke Jadranka Kosor.

>> Opširnije o događanjima nakon Račanove smrti

Nakon što se upisao u knjigu žalosti u Vladi, Drobnjak je novinarima izjavio da je s Račanom surađivao godinama, za vrijeme koalicijske vlasti, te za aktualne vlasti kada je Račan predsjedavao Nacionalnim odborom za praćenje pregovora s EU.

Prisjetio se kada je s Račanom u proljeće 2003. u Ateni predavao kandidaturu za članstvo Hrvatske u EU, i taj će mu trenutak, kaže, ostati u trajnom sjećanju.

"Uloga i doprinos Ivice Račana u procesu pristupanja Hrvatske EU ostaje trajna vrijednost u odnosima Hrvatske i EU. Mislim da će naš ulazak u Uniju jednoga dana biti najbolja potvrda i njegovog rada i trajnog doprinosa tome", rekao je Drobnjak.