Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije provjerio elektronsku poštu

Rehn ne zna jesu li stigli, no očekuje konstruktivne odgovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u utorak u Bruxellesu da očekuje 'konstruktivan odgovor' od Hrvatske i Slovenije na svoj novi prijedlog u vezi s okvirom za rješenje graničnog pitanja između dviju zemalja.

'Od sinoć nisam provjeravao svoju elektronsku poštu tako da ne mogu reći jesu li odgovori stigli, ali očekujem da ćemo dobiti konstruktivne odgovore obiju strana', izjavio je Rehn. Rehn je na posljednjem sastanku prošle srijede s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom iznio novi kompromisni prijedlog u vezi s okvirom unutar kojega bi djelovala stručna skupina pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samuel Žbogar potvrdio Slovenija danas predaje pisani odgovor na Rehnov prijedlog Slika nije dostupna Mogućnosti prihvaćanja pola-pola Slovenska politika očekuje Rehnov pozitivan odgovor

>> EK ne želi reći jesu li RH i Slovenija odgovorili na Rehnovu inicijativu

Povjerenik Rehn je rekao da su obje strane pristale potpisati da nijedan dokument nastao nakon proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. godine ne prejudicira granicu Na posljednjem trojnom sastanku Rehna, Jandrokovića i Žbogara obavljena je preliminarna rasprava o prijedlogu, a dvije su se strane obvezale da će brzo odgovoriti na njega. Sljedeći trojni sastanak predviđen je za srijedu. Povjerenik Rehn je rekao da su obje strane pristale potpisati da nijedan dokument nastao nakon proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. godine ne prejudicira granicu.

Nema ni potvrde ni opovrgnuća o Ahtisaarijevoj nazočnosti 

Rehn je rekao da je do sada s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja imao 'oštrih, ali srdačnih razgovora u konstruktivnom duhu'. Istaknuo je da se pregovara o izboru metode kojom bi se rješavalo granično pitanje, a koja je predviđena Poveljom UN-a i Pregovaračkim okvirom. Rehn nije htio ni potvrditi ni opovrgnuti mogućnost da bi na sastanku u srijedu mogao sudjelovati i Ahtisaari.

'Možda ćemo se sastati, a možda i nećemo, vidjet ću', rekao je Rehn. Neki mediji su iz činjenice da u srijedu u Bruxellesu boravi bivši finski predsjednik izveli zaključak da nije isključeno da će se i on pridružiti trojnom sastanku Rehna, Žbogara i Jandrokovića, ali o tome nema nikakve potvrde. Ahtisaari u srijedu ujutro u Bruxelles dolazi kao dobitnik Nobelove nagrade za mir, zajedno s dobitnikom Nobelove nagrade za medicinu Lucom Montagnierom, i to na poziv predsjednika Europskog parlamenta Hansa-Gerta Poetteringa.

Otežan posao finskim prevoditeljima

'S Ahtisaarijem redovitom kontaktiram. Čak i preko telefona možemo razgovarati našim kodiranim jezikom, koji u najmanju ruku otežava posao obavještajnim službama jer moraju naći prevoditelje za finski', našalio se Rehn na račun svoga materinjeg jezika. Rehn je izrazio želju da obje strane omekšaju svoje početna stajališta, ističući da se svi moraju usredočiti na buduća rješenja, a iza sebe ostaviti prošlost.

>> U Hrvatskoj još traju konzultacije oko Rehnovog prijedloga

Također je upozorio na negativnu retoriku u obje zemlje. Povjerenik je rekao da je došlo vrijeme da se riješi granični prijepor, koji se neuspješno pokušava riješiti već 18 godina. Spomenuo je i dva neuspješna pokušaja - sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine i Bledski dogovor iz 2007.

'Bledski dogovor između premijera Ive Sanadera i Janeza Janše bio je da se to riješi pred Međunarodnim sudom pravde, pod uvjetom da se stručne skupine dogovore o uvjetima. Takav dogovor nikada nije postignut, što nije iznenađenje, jer ako takvu vrstu pitanja predate svojim pravnicima, ne možete očekivati kompromis, nego još više konfrontacija', rekao je Rehn.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene