Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader rekao je kako razgovori pregovaračke skupine HDZ-a s jedne i koalicije HSS-HSLS s druge strane dobro napreduju, da se na temelju programa razgovara o sadržaju, a ne o funkcijama, ističući kako je siguran da će na kraju imati potporu više od 80 zastupnika.


'Razgovara se o sadržaju, a nikako o funkcijama', rekao je Sanader i naglasio da 'nitko nikoga ne ucjenjuje', već se pregovori odvijaju u 'konstruktivnoj, prijateljskoj i dobroj atmosferi', vrlo odgovorno o temama koju su predložile obje strane, a na temelju stranačkih programa.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Buduća vlada je novo iskustvo za Hrvatsku' Slika nije dostupna HDZ-HSS-HSLS: Gotov prvi krug pregovora

'Uputio bih signal javnosti da će sve biti u redu', rekao je Sanader novinarima okupljenima u središnjici HDZ-a gdje se danas sastaju pregovarački timovi koalicije HSS-HSLS i HDZ-a.

Na upit novinara namjerava li predsjedniku Stjepanu Mesiću nositi potpise koalicijskih partnera, Sanader je odgovorio da ne jer, kako je rekao, 'ne treba nositi nikakve potpise, dovoljno je jamčiti predsjedniku'.

Do dana kada će predsjednik Mesić odlučiti o mandataru ima još vremena, rekao je Sanader istaknuvši kako očekuje da će on biti mandatar.

'U svakom slučaju siguran sam da ćemo na kraju procesa imati više od 80 zastupnika koji će podržati vladu', rekao je.

Ponovivši da se pregovara prvenstveno o programima, Sanader je rekao kako 'ni jedna stranka ne očekuje da će biti prihvaćen svi njeni uvjeti'.

'Svaki sporazum je konsenzus', rekao je Sanader dodavši da kao odgovorni političari 'na temelju volje birača razgovaraju o tome da sastave većinu koja će biti odgovorna za zemlju'.

Komentirajući, na molbu novinara, medijske napise o broju
ministarstava, kao i tvrdnje da postoje svojevrsne ucjene i pritisci potencijalnih partnera, Sanader je odgovorio kako se svašta čuje, 'ali puno toga nije istina'.

'Razgovara se prije svega o programima, a o foteljama će se
razgovarati na kraju', ponovio je Sanader istaknuvši kako je to
zajedničko stajalište svih pregovaračkih timova.

Na molbu novinara Sanader nije izričito prokomentirao medijske napise prema kojima je SDP spreman na veliku koaliciju, već jer rekao da je 'HDZ ozbiljna stranka'.

'Mi smo pobjednici ovih izbora. To nije moja konstatacija nego volja birača i ponašamo se kao pobjednici', rekao je.

Sanader je ponovio kao je u petak razgovarao s predsjednikom Mesić, uz izborne teme, i o temama važnima za daljnje funkcioniranje države jer, kako je naglasio, život nije stao s izborima.

'Hrvatska 1. siječnja postaje članicom Vijeća sigurnosti. Mi se
moramo jako dobro pripremiti za to i svi zajedno funkcioniramo tako da Hrvatska 1. siječnja bude pripremljena za to. Isto tako, pregovori s EU idu dalje. Vlada funkcionira, sve institucije funkcioniraju normalno i o tome sam razgovarao s predsjednikom', naglasio je Sanader.