Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske upozorili su saborske zastupnike da je sama najava izmjena Zakona o radu potaknula mnoge poslodavce na raskid kolektivnih ugovora.


SSSH je na okrugli stol o ZOR-u u Tvornici kulture pozvao 56 zastupnika, a odazvalo ih se devet - HDZ-ovci Ivanka Roksandić, Božica Šolić, Ljubica Lukačić, Krunoslav Markovinović i Emil Tomljanović, SDP-ovke Mirela Holy i Karolina Leaković, HSU-ovac Silvano Hrelja te Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista. Okupljene zastupnike Ivan Tomac iz Sindikata metalaca Hrvatske pozvao je da ‘ne dozvole sumrak sindikalizma’, ustvrdivši da će izmjene ZOR-a značiti definitivan kraj kolektivnih ugovora.

>> Pregovori oko ZOR-a: Sindikati ne odustaju od referenduma

Vezani članci Provjereno: Napuštena tvornica - 3 "Ako nije opasno vi popijte": Mučne priče mještana zbog otrovnog materijala koji stoji uz napuštenu tvornicu Vlak (Foto: Pixsell) Gredelj ipak preživio: Nakon 9 godina tvornica izlazi iz stečaja, u njoj zaposleno 400 radnika

U prilog toj tezi naveo je da je farmaceutska kuća Pliva već iznijela prijedlog pravilnika o radu kojim sva prava zaposlenih smanjuje za 30 posto. Nezadovoljan je i Eduard Andrić iz Sindikata turizma i usluga, koji također tvrdi da poslodavci u turizmu otkazuju kolektivne ugovore, potaknuti vladinim prijedlogom izmjena ZOR-a. ‘Strani hotelijeri na razini svojih društava otkazuju kolektivne usluge, zahvalni jer im činite uslugu i što će novac koji će uzeti radnicima moći odnijeti u svoje zemlje’, poručio je Andrić, najavivši da će, ako prođu predložene izmjene ZOR-a, svom članstvu predložiti prekid rada u svim hotelima, usred turističke sezone. Predložene izmjene ZOR-a sindikati smatraju neuravnoteženima, a tvrde i da se dijalog na Gospodarsko-socijalnom vijeću pretvorio u monolog socijalnih partnera, nakon kojega vlada i poslodavci zajedno preglasavaju sindikat.

SDP-ovci smatraju da su socijalni partneri neravnopravni i protive se izmjenama ZOR-a

Dio njih smatra i da je vlada, zbog neuspjelih pregovora sa sindikatima javnih službi, odlučila u loš položaj dovesti sve radnike u Hrvatskoj. Dragutin Lesar uvjeren je, međutim, da se ZOR ne mijenja zbog manjka u proračunu i nemogućnosti isplate regresa i božićnica za javne službe, nego zbog pritiska Hrvatske udruge poslodavaca kako bi im se omogućilo stavljanje van snage kolektivnih ugovora u velikim sustavima. ‘To je spin i marketinški govor vladajućih, koji pokušavaju zamagliti situaciju govoreći samo o regresima i božićnicama. Nije problem samo javni sektor i državni proračun, nego je riječ o pritisku HUP-a, s ciljem raskidanja kolektivnih ugovora, posebno u velikim sustavima’, ustvrdio je Lesar.

I SDP-ovci smatraju da su socijalni partneri neravnopravni i protive se izmjenama ZOR-a, a Mirela Holy smatra da je vladi, ako smatra da zakonske promjene trebaju ići u tom smjeru, ‘bolje da odmah predloži ukidanje kolektivnih ugovora i sindikata’. Protiv izmjena ZOR-a je i Silvano Hrelja, koji žali što su ‘sindikati rascjepkani, a poslodavci se ponašaju klijentelistički i očekuju od vlade uzjamnu pomoć’. Poziv Jadranke Kosor da se sindikalci vrate za pregovarački stol Hrelja tumači kao dokaz da je vlada ‘ponešto reterirala’.

HDZ-ovi zastupnici, međutim, odbacuju tumačenja o socijalnoj neosjetljivosti vlade i tvrde da je recesija jedini razlog predloženih izmjena ZOR-a. ‘Kao odgovorni ljudi, brzo ćemo se složiti da je stvarni razlog predloženih izmjena kriza u kojoj smo se našli kao država i kao društvo’, rekao je Emil Tomljanović. Podsjetio je da je premijerka Kosor pozvala sindikate na razgovor, a uvjeren je da će prijedlog izmjena ZOR-a u konačnici izgledati drugačije, odnosno da će se nakon nakon razgovora između vlade i sindikata uobličiti novi tekst. I Božica Šolić za sve krivi recesiju, a sindikate je pozvala na razgovore, jer, kako je kazala, ‘ulica nam neće donijeti ništa dobrog’. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju