Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poboljšanje izmjena

Pregovori oko ZOR-a: Sindikati ne odustaju od referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i sindikati na sastanku u Banskim dvorima dogovorili su sedmodnevne pregovore o prijedlogu izmjena Zakona o radu, a za to vrijeme zakonski prijedlog neće biti uvršten na dnevni red Hrvatskog sabora.

Pokušat ćemo do sljedeće srijede dogovoriti poboljšanje izmjena ZOR-a na tragu prijedloga sindikalnih središnjica, izjavila je nakon sastanka premijerka Jadranka Kosor. Prvi pregovarački sastanak održat će se sutra u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, a rezultati eventualnog dogovora ugradili bi se u Vladin amandman. Dok se ne pokušamo dodatno dogovoriti, a vjerujem da je to moguće, dotle se prijedlog izmjena ZOR-a neće uvrštavati na dnevni red Sabora, istaknula je Kosor.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Nada Lovrić Održan sastanak Sindikati traže isplatu uskrsnica: "100 eura nije nešto što će zaposlenike spasiti, ali će omogućiti da prežive mjesec"

>> 'Ako vlada ne povuče izmjene ZOR-a, sastanak nema smisla'

 >> 'Ne dozvolite sumrak sindikalizma'

U slučaju postizanja dogovora oko izmjena ZOR-a Vlada i sindikati će slijedećeg tjedna otvoriti još nekoliko tema, a jedna od njih je nastavak rada GSV-a, koji sindikati zasad bojkotiraju iz protesta protiv neuvažavanja njihovih stajališta Paralelno s pregovorima sindikati će sutra započeti akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena ZOR-a, najavio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Na današnjem sastanku konstatirali smo kako postoji mogućnost da izmjene ZOR-a popravimo na obostrano zadovoljstvo, a Vlada nije tražila od nas da odustanemo od prikupljanja potpisa, kazao je Matijašević.

Pet sindikalnih središnjica organizira od 9. do 23. lipnja akciju prikupljanja potpisa za referendum, a u tom roku trebaju prikupiti oko 450.000 potpisa, odnosno 10 posto od ukupnog biračkog tijela. S paralelnim pregovaranjem i prikupljanjem potpisa dajemo priliku građanima da svojim potpisima ojačaju naš pregovarački položaj, istaknuo je Matijašević.

Vlada se ne boji prikupljanja potpisa za referendum iako je svjesna mogućnosti da to postane mjesto okupljanja ljudi koji su nezadovoljni stanjem u društvu, no to je pravo sindikata a ja nisam ništa uvjetovala odustajanjem od te akcije, rekla je premijerka Kosor.

Vladi je bitno da je otvoren prostor za nastavak dijaloga jer mislim da se samo za stolom možemo dogovoriti oko nekakvog srednjeg riješenja za Hrvatsku, dodala je Kosor. Situacija je ozbiljna, a Vlada je jedina odgovorna za isplatu plaća, mirovina i svih socijalnih davanja, i mi smo svoje odgovornosti svjesni, naglasila je premijerka.

GSV je pravo mjesto na kojem se treba raspravljati o svim temama, a ja sam spremna dolaziti na sjednice i govoriti o pojedinim pitanjima, kazala je Kosor. (Hina)

Smatrate li da nam treba referendum o prihvaćanju ZOR-a?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene