Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Portugal i Slovenija predali dokumente

NATO: Scheffer ubrzo šalje pozivno pismo Hrvatskoj i Albaniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portugal i Slovenija uručile su u američkom State Departmentu nacionalne instrumente ratifikacije s kojima je odobren Protokol o proširenju NATO-a na Hrvatsku i Albaniju, potvrđeno je iz State Departmenta.

'Sa zadovoljstvom možemo potvrditi da je Slovenija jutros predala svoj instrument o ratifikaciji u State Departmentu', kazala je glasnogovornica Odjela za europske poslove State Departmenta, dodajući da je prije toga to učinio i Portugal.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dostavljen dokument SAD-u Slovenija gura Albaniju, stopira Hrvatsku Slika nije dostupna SAD pritišće Sloveniju Pahor opet pokušava uvjeriti sunarodnjake da referendum nije potreban

Portugal i Slovenija dvije su posljednje članice NATO-a koje su predale svoje ratifikacijske dokumente vladi SAD-a kao depozitaru Atlantske povelje, kojom je 1949. stvoren NATO, čime su ispunjeni uvjeti da Hrvatska i Albanija na summitu NATO-a 3. i 4. travnja u Strasbourgu i Kehlu sudjeluju kao punopravne članice.

State Department je o dovršenom procesu ratifikacije pristupnih protokola među 26 država članica obavijestio glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoop Schefera, koji će izdati službene pozive Hrvatskoj i Albaniji da i one predaju instrumente o ratifikaciji svog članstva u State Departmentu, čime će i službeno postati punopravne članice NATO-a.

Po riječima glasnogovornice Odjela za europske poslove, veleposlanici Hrvatske i Albanije bit će 'vjerojatno sutra, ili u srijedu' pozvani u State Department, da predaju instrumente o pristupanju NATO-u koje su ratificirali njihovi parlamenti.

Hrvatska i Albanija čekaju službeni poziv

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer dobio je obavijest američkog State Departmenta da su sada sve zemlje članice NATO-a predale ratifikacijske instrumente u Washington i uskoro će poslati pozivno pismo Hrvatskoj i Albaniji da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu, potvrđeno je iz Schefferova ureda za odnose s javnošću.

'Možemo potvrditi da su Sjedinjene Države obavijestile glavnog tajnika o predaji svih ratifikacijskih instrumenata i on će ubrzo poslati pozivno pismo Hrvatskoj i Albaniji', rečeno je u uredu NATO-a za odnose s javnošću.

Nakon što glavni tajnik službeno pozove Hrvatsku i Albaniju da se pridruže, preostaje još da one predaju State Departmentu svoje ratifikacijske instrumente i od toga trenutka postaju punopravnim članicama NATO-a. Hrvatski je sabor na svojoj sjednici 25. ožujka ratificirao Washingtonski ugovor i sada se čeka samo formalni poziv glavnog tajnika, nakon čega Hrvatska predaje svoje ratifikacijske instrumente i postaje punopravnom članicom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene