Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nastavljeni su pregovori Vlade i sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru u javnim službama.


Vlada i sindikati danas su nastavili s pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru u javnim službama, a iako je bilo najavljeno, dogovor o pregovaračkom protokolu kojim se definiraju teme pregovora ipak nije postignut.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Grabar-Kitarović o štrajku: "Stanje nije alarmantno, ali je zabrinjavajuće" Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL I medicinske sestre podržavaju prosvjetare: "Svi znamo koliko truda i ljubavi treba za ta mala bića"

Pregovori se nastavljaju u srijedu.

Nakon novog kruga pregovora, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić izjavio je u petak da će se nastaviti rasprava o sindikalnom prijedlogu da se prava službenika u idućim mjesecima reguliraju kratkim produženjem TKU-a, dok Vlada smatra da se to treba riješiti izmjenama pravilnika o radu.

"Postigli smo dogovor da ćemo dodatne sindikalne argumente razmotriti, proučiti i analizirati do sredine idućeg tjedna i iznijeti naš konačan stav o tome na idućem sastanku u srijedu, 1. ožujka", rekao je novinarima Ćorić koji od početka pregovora sa sindikalcima raspravlja o načinu kako zadržati postojeća prava zaposlenih u javnim službama do ugovaranja novog TKU-a.

"Mi u potpisivanju skraćenog TKU-a vidimo svojevrsni pravni vakuum, jer bi trebalo ponovno ući u prebrojavanje, odnosno utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, koje je prethodno vrlo dugo trajalo. S druge strane, sindikalna strana vidi u jednostranom donošenju pravilnika problem, jer drže da je potpisivanje kratkog TKU-a adekvatnije rješenje za zadržavanje prava", kazao je Ćorić koji vjeruje da će se idućeg tjedna postići dogovor.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić istaknuo je u ime sindikalne strane da je njihov temeljni zahtjev pronalaženje rješenja kojim će se zaštiti 180.000 zaposlenika u javnom sektoru od bilo kakve samovolje. Izmjene pravilnika o radu, koje nudi Vlada, otvaraju prostor za niz manipulacija, a pitanje angažmana i provedbe je vrlo veliko, poručio je. (Hina/S.V.)