Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori Vlade i sindikata

Ćorić: "Vjerujem da ćemo sljedeći tjedan postići dogovor"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nastavljeni su pregovori Vlade i sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru u javnim službama.

Vlada i sindikati danas su nastavili s pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru u javnim službama, a iako je bilo najavljeno, dogovor o pregovaračkom protokolu kojim se definiraju teme pregovora ipak nije postignut.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV i Nada Lovrić potpisivanje u ponedjeljak Završeni su pregovori Vlade i sindikata: Što to znači za javne i državne službenike, otkriva Dnevnik Nove TV Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 ništa od štrajka Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava

Pregovori se nastavljaju u srijedu.

Nakon novog kruga pregovora, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić izjavio je u petak da će se nastaviti rasprava o sindikalnom prijedlogu da se prava službenika u idućim mjesecima reguliraju kratkim produženjem TKU-a, dok Vlada smatra da se to treba riješiti izmjenama pravilnika o radu.

"Postigli smo dogovor da ćemo dodatne sindikalne argumente razmotriti, proučiti i analizirati do sredine idućeg tjedna i iznijeti naš konačan stav o tome na idućem sastanku u srijedu, 1. ožujka", rekao je novinarima Ćorić koji od početka pregovora sa sindikalcima raspravlja o načinu kako zadržati postojeća prava zaposlenih u javnim službama do ugovaranja novog TKU-a.

"Mi u potpisivanju skraćenog TKU-a vidimo svojevrsni pravni vakuum, jer bi trebalo ponovno ući u prebrojavanje, odnosno utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, koje je prethodno vrlo dugo trajalo. S druge strane, sindikalna strana vidi u jednostranom donošenju pravilnika problem, jer drže da je potpisivanje kratkog TKU-a adekvatnije rješenje za zadržavanje prava", kazao je Ćorić koji vjeruje da će se idućeg tjedna postići dogovor.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić istaknuo je u ime sindikalne strane da je njihov temeljni zahtjev pronalaženje rješenja kojim će se zaštiti 180.000 zaposlenika u javnom sektoru od bilo kakve samovolje. Izmjene pravilnika o radu, koje nudi Vlada, otvaraju prostor za niz manipulacija, a pitanje angažmana i provedbe je vrlo veliko, poručio je. (Hina/S.V.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene