Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noćna akcija

"Našli su se u bezizlaznoj situaciji u stijeni": HGSS spasio dvoje stranih planinara na Paklenici

Akcija spašavanja, ilustracija (Foto: HGSS Zadar) 1
Akcija spašavanja, ilustracija (Foto: HGSS Zadar) 1 Foto: HGSS Zadar
Zadarski HGSS je u noći na petak spasio dvoje stranih državljana, penjača sa stijena u Nacionalnom parku Paklenica.

U četvrtak, oko 18:45, na dežurni telefon HGSS Stanice Zadar je zaprimljen poziv u pomoć od dvoje penjača, stranih državljana, koji su se našli u bezizlaznoj situaciji u stijeni Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenici.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Akcija spašavanja HGSS-a - 1 bili u grupi turista Stradali u odronu kamenja: HGSS izvukao dvoje ozlijeđenih stranaca iz kanjona Velike Paklenice

"Penjači su zapeli u 300 metarskom smjeru Brahm na 80-ak metara ispod vrha stijene. Kako im je to bio zadnji smjer kojeg su penjali tog dana, drugi penjač zbog iscrpljenosti nije mogao nastaviti kretanje prema izlasku iz smjera, a prvi penjač nije mogao samostalno izvući partnericu te su putem žurnog broja 112 zatražili pomoć", doznaje se iz HGSS-a.

Na teren izašlo 12 spašavatelja

Nakon dojave na teren je izašlo 12 spašavatelja od kojih su dvoje već bili u neposrednoj blizini parka. Prvi kontakt s unesrećenima u stijeni je bio u 21:45 sati da bi već u 23:15 sati oni bili izvučeni na vrh stijene.

"Prvi dio spašavatelja je unesrećene otpratio do parkinga u 00:40 sati čime je ovaj dio noćnog spašavanja okončan. Druga ekipa je imala zadatak raspremiti užad i opremu kojom su unesrećeni izvučeni na sigurno.

Kada se drugi dio ekipe spustio iz stijene u 01:50 sati, 12 spašavatelja je krenulo svojim domovima na zasluženi odmor. U akciji je sudjelovalo 10 članova HGSS Stanice Zadar te po jedan član Stanica Ogulin i Split", javlja HGSS.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene