Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napredak tehnologije

Stižu komarci iz Italije! Pula i Osijek u borbi protiv malih krvopija, pokreće se posebna tvornica

Aktualno Galerija Suzbijanje komaraca biotehnologijom - 5 Suzbijanje komaraca biotehnologijom - 5 Foto: DNEVNIK.hr Suzbijanje komaraca biotehnologijom - 4 Suzbijanje komaraca biotehnologijom - 4 Foto: DNEVNIK.hr Suzbijanje komaraca biotehnologijom - 3 Suzbijanje komaraca biotehnologijom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Suzbijanje komaraca biotehnologijom - 2 Suzbijanje komaraca biotehnologijom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Suzbijanje komaraca biotehnologijom - 1 Galerija 1/7 >>
U borbu protiv komaraca zajedničkim snagama kreću Pula i Osijek. Pula je već prošle godine uvozila sterilne komarce iz Bologne kako bi spriječila razmnožavanje domaćih tigrastih komaraca te time olakšala život Puljanima, ali i turistima.

Pula ubrzo pokreće tvornicu sterilnih komaraca – koje već drugu godinu za redom uvoze iz Italije, a koji bi trebali spriječiti razmnožavanje domaćih komaraca.

"Gdje bi se radio i uzgoj naših komaraca da ih ne moramo uvoziti i na taj način bi mogli tu metodu zaokružiti", kaže Nediljko Landeka iz Istarske županije i dodaje:

"Rekli bi da je lako uzgojiti komarca, međutim kod uzgoja velikog broja komaraca to moraju bit posebni uvjeti, po pitanju temperature, vlažnosti i na vrijeme treba krenuti s uzgojem da bi do sezone komaraca imali dovljan broj komaraca za ispuštanje."

"Ideja je da sterilni mužjak kojeg zapravo mi puštamo u prirodu pari sa ženkom. Nakon parenja ženka ostavlja sterilna jajašca iz kojih se ne izliježe novo potomstvo", kaže Goran Vignjević, Nacionalni koordinator za provedbu projekta.

Pročitajte i ovo Komarci - 1 Štih suptrop Vlada invazija kukaca koji mogu prenijeti smrtonosne viruse, jedan grad traži proglašenje nepogode: "Imamo dojavu da pada mliječnost kod krava"

Prema pozitivnim iskustvima drugih zemalja, Projekt međunarodne agencije za nuklearnu energiju osim Hrvatske podržao je nabavu komaraca i za Švicarsku, Srbiju i Portugal.

Ove godine kontrolira se brojnost komaraca, u Puli će ispuštanje sterilnih komaraca trajati tri mjeseca.

"To je jako velika brojka, milijun i 200 tisuća, ali protokol projekta to tako traži. Kroz 12 tjedana će biti ispušteno po 100 tisuća komaraca", kaže Landeka.

"Budući da ćemo ove godine na ovaj način smanjiti broj komaraca, manje će ih onda ići u prezimljavanje tako da bi već sljedećeg proljeća trebalo biti manje komaraca", pojašnjava.

"Ovom metodom ciljamo konkretno na tu vrstu i pokušavamo smanjiti broj uboda tigrastih komaraca upravo zato jer tigrasti komarci imaju najveći vektorski potencijal, odnosno prenose najviše različitih zaraznih bolesti", kaže Vignjević.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Proglasiti elementarnu nepogodu" Vukovar povećava sredstva za suzbijanje komaraca, Penava: "Ova godina je jako specifična"

"Stavimo na rendgen i to je dovoljno da njima ošteti genitalije, da se oni više ne mogu razmnožavati", pojašnjava.

No tehnologija još nije toliko napredovala da sterilni mužjaci pomognu s najvećim krvopijama – poplavnim komarcima.

"To su stvarno milijunske brojke, koje izlijeću u jako kratkom vremenu, a onda bi mi morali producirati isto tako jako puno tih sterilnih mužjaka, a to u kratko vrijeme još uvijek nismo u mogućnosti", kaže Vignjević.

Zbog čega će se, dok se čeka napredak tehnologije, tretirati iz zraka. Danas upravo to čine na vukovarskom području.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene