Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Honorari hrvatskih odvjetnika nerijetko su i deset puta veći od honorara njihovih kolega u SR Njemačkoj jer je određivanje visine tarifa prepušteno samim odvjetnicima .


Honorari hrvatskih odvjetnika nerijetko su i deset puta veći od honorara njihovih kolega u SR Njemačkoj jer je određivanje visine tarifa prepušteno samim odvjetnicima . 

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Odvjetnici tuže Bandića i Holding: Hanžekoviću dodijeljeno 173.552 predmeta Nikola Mandić i Ivan Stanić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Mamićevi odvjetnici preuzeli obranu Varge pa mu odmah otkazali punomoć

Udruga Juris protecta smatra kako je na djelu masovna odvjetnička pljačka pravnih i fizičkih osoba zbog dugotrajnosti postupaka.Odvjetnički honorari u Hrvatskoj nerijetko su i deset puta veći od honorara njihovih kolega, primjerice, u SR Njemačkoj - tvrdi Zlatko Zeljko, predsjednik Udruge za unaprjeđenje pravosuđa u RH "Juris Protecta". 

Hrvatska je jedina europska država koja nema zakonom regulirane cijene odvjetničkih tarifa. Određivanje visine i načina obračuna odvjetničkih tarifa prepušteno je samim odvjetnicima, odnosno njihovoj komori, što se očituje u astronomskim visinama odvjetničkih honorara i mnogostruko dužem trajanju sudskih postupaka. 

Na takvu "masovnu zloupotrebu ovlasti" upozorava Zlatko Zeljko. Udruga je i prije dvije godine osudila odluku Hrvatske odvjetničke komore kojom je cijena odvjetničke satnice povišena s 40 kuna čak na 500 kuna. 

Tada je pokrenuta i inicijativa za donošenje zakona o odvjetničkim tarifama, a formirana je i radna skupina pri Ministarstvu pravosuđa koja je trebala izraditi prijedlog zakona. Međutim, odvjetničkom lobiju koji, kako tvrdi Zeljko, predvodi odvjetnik Marijan Hanžeković, uspjelo je cjelokupan proces zaustaviti, pa izrada prijedloga zakona još nije niti započeta. 

Dužnosnici Ministarstva pravosuđa i Vlade su pod utjecajem odvjetničkog lobija i ne osjećaju potrebu za zakonskom regulativom odvjetničkih tarifa iako je na djelu masovna pljačka pravnih i fizičkih osoba zbog dugotrajnosti postupaka i onemogućavanja pristupa sudskoj zaštiti - ističe predsjednik Udruge "Juris Protecta". 

Treba nadodati da su se odvjetnici u Hrvatskoj dogovorili da zaračunavaju posebnu naknadu za svaki izlazak na ročište i za svaki sudski podnesak, pa im je stoga u interesu da bude što više ročišta i podnesaka - napominje Zeljko i dodaje kako u tome vidi direktan sukob interesa odvjetnika i njihovih klijenata, koji žele da postupak što prije završi i košta što manje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju