Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremno siromaštvo

Naš poznati glumac živi s 9 kuna na dan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca na raznim stranama svijeta nemaju dovoljno hrane, nemaju priliku za sretno djetinjstvo. Više od polovine njih u dobi od 6 godina morat će na posao kako bi pomogli svojim obiteljima zaraditi dolar i pol na dan. Dolar i pol za višečlanu obitelj. Živite ispod granice siromaštva – Live below the line project, globalni je projekt kojem je cilj podignuti granicu svijesti o ekstremnom siromaštvu. Jer većina nas uopće nije svjesna koliko smo zapravo povlašteni.

Da djeca umjesto učenja rade, potpuno je normalno u Kambodži, ali i u mnogim drugim zemljama diljem svijeta. Od mizerne zarade cijele obitelji plaćaju hranu, unajmljivanje životnog prostora, prijevoz i sve što u životne potrebe spada. Ne idu li u školu, neće imati znanje i vještine potrebne za zaposlenje. Poput svojih roditelja borit će se za 2 dolara na dan. Tako se krug siromaštva zatvara i ne prestaje. Kako bi barem približno mogli shvatiti kako izgleda takav život, dvoje Australaca odlučilo se hraniti s 9 kuna na dan.

Pročitajte i ovo Rizik od siromaštva - 4 Rizik od siromaštva Sve nas više jedva spaja kraj s krajem, Plenković kaže da izmišljamo: "To su pokušaji fabriciranja kriza kojih u Hrvatskoj realno nema" Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali

>> Splićani prikupljali donacije za liječenje četverogodišnje Mije Lane

„To je bila tek ideja u 2010., a sada je to kampanja koja se provodi u Engleskoj, Americi, na Novom Zelandu i u Kanadi. Tako se sakupe milijuni dolara svake godine.“, kaže nam Daniel Lewis Toakley iz organizacije Oaktree.

Ideja je osvijestiti problem ekstremnog siromaštva. Osvještavanjem problema prikupljaju se donacije. Kampanji su se pridružile mnoge humanitarne udruge i organizacije diljem svijeta, ali i poznati poput Bena Affleca i Hugha Jackmana. Donacije prikupljene u akciji osvještavanja idu za pomoć u zemlje poput Afrike, Papue Nove Gvineje, Kambodže, u zemlje u kojima je siromaštvo nepromjenjivo stanje. 20 tisuća ljudi prokušalo je ovako živjeti, a 50 tisuća doniralo je i prikupilo milijune dolara koji su otišli na pravo mjesto. U ovom trenutku 8 tisuća i 600 Australaca prihvatilo je izazov i odreklo se svog normalnog života - žive s 9 kuna na dan, 5 tisuća Novozelanđana i isto toliko Engleza, Kanađana i Amerikanaca.

>> Odrekao se luksuza da vidi kako je siromašnima, živjet će od 9 kn na dan

U tu situaciju stavili smo Dušana Bućana. Dali smo mu 45 kuna za 5 dana. 76 posto hrvatskih građana ima niže prihode od potrebnih za životne troškove. Koliko ih živi u ekstremnom siromaštvu - ne znamo jer taj podatak ne postoji. Dušanov doručak i ručak su: krumpir, kuhano jaje i improvizirani kruh. Namirnice koje je odabrao jest će 5 dana. Što god mu prijatelji od hrane darovali, mora vratiti. Smije piti samo vodu iz slavine. Prvi dan prošao je glatko, a kako izgledaju ostala 4, imat ćete priliku vidjeti. U svom video dnevniku otkrit će kako je živjeti ispod granice siromaštva.

>> On će 5 dana živjet sa samo 9 kuna dnevno!

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene