Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narodna koalicija

MILANOVIĆ ODGOVORIO NA PORUKU PREDSJEDNICE - Zašto Hrvatska ipak nije slučajna država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodna koalicija predstavila je obrazovni program na Studentskom kampusu u Rijeci.

Obrazovni program predstavio je prof. dr. Neven Budak, SDP-ov strateg za obrazovanje. Podsjetio je na strategiju Nove boje znanja koja je, kako je rekao, 2014. prihvaćena u Saboru konsenzusom, ali je onda, istaknuo je, zaustavljena s obrazloženjem da za nju nema novaca.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora"

'Naša zadaća je nastaviti sa strategijom tamo gdje se stalo. Glavni cilj je osigurati jednako kvalitetno obrazovanje svima s obzirom na sposobnosti i interese svakog pojedinca. To znači ujednačavanje kvalitete u cijeloj Hrvatskoj i omogućavanje obrazovanja onima koji su materijalno siromašni', kazao je Budak.

Osnovni ciljevi:

1. Potrebno je održati i unaprijediti sustav stipendiranja - povećati broj stipendija i dići vrijednost pojedinih stipendija te pojačati izgradnju učeničkih i studentskih domova.

2. Kurikularna reforma.

'Ona je zaustavljena i trebamo nastaviti tamo gdje je stala ekspertna radna skupina pod vodstvom Borisa Jokića. I mi ćemo mu, ako budemo u prilici, ponuditi da opet vodi radnu skupinu', kazao je Budak.



3. Revizija Bolonjskog procesa, u skladu s potrebama tržišta rada te interesima studenata.

4. Uvesti projekt licenciranja ravnatelja i učitelja.

5. Uvesti nagrađivanje učitelja i nastavnika.

6. Povećati broj znanstvenih radnih mjesta za 15 posto.

7. Povećanje sredstava za istraživanja sa 50 na 100 milijuna kuna.

8. Povećanje sredstava za obrazovanje na 6 posto BDP-a.

Vesna Pusić kazala je kako neki misle da će političke ideje bolje uspjeti što su građani manje obrazovani i manje razumiju koje im se opcije nude te što više vjeruju demagozima i što manje propituju.

Kao sljedećeg govornika najavila je premijera, odnosno Zorana Milanovića, kazaviši kako je danas, kada je vidjela jumbo plakate na kojima stoji #Premijer pomislila samo na Zorana Milanovića. On je pak zahvalio onome tko je platio plakate na kojima piše #Premijer na besplatnoj reklami.

'Ali bez sarkazma, hvala mu na tome', poručio je Milanović.

Iza tih plakata stoji po neslužbenim informacijama Milan Bandić.

Zoran Milanović, čelnik SDP-a, potom je kazao kako se svi kunu u znanost i obrazovanje.

'Obrazovanje i znanost su jedini put prema najbogatijim zemljama i društvima. Hrvatska mora snažnije ulagati u ljude, što znači upravo ulaganje u znanje', kazao je Milanović istaknuvši kako je Hrvatska već dovoljno uložila u infrastrukturu a da sada treba ulagati u ljude. 

'Našim političkim suparnicima poručujem da se veselim debatama koje slijede. Posljednih dana doduše svjedočimo duhu koji je pušten iz boce, prtljazi koju treba sortirati, ali sve pokazuje da smo spremni obračunati se s tim i da je došlo do smjene generacija.

Hrvatska nije slučajna država jer smo četiri godine radili s ciljem i rezultati se vide. Oni se ne mogu srušiti u pola godine ili u godinu dana. Za par godina doći će mlađi, brži i produktivniji od mene, ali do tada sam ovdje', zaključio je Milanović. 

Odgovarajući na pitanje o povicima 'Za dom spremni' tijekom obljetnice Oluje u Kninu kao i poruci predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je bila upućena njemu, a odnosi se na njegovu izjavu o 'slučajnoj državi koju su stvorile udbaške strukture', Milanović je kazao:

'Neću dopustiti da se još jedna kampanja kontaminira. Od mene u ovoj kampanji nećete čuti ni riječ o svjetonazorskim pitanjima. Jasno je na kojim je vrijednostima Hrvatska nastala i kako je nastala. Nakon 10 godina nećemo više o tome.'

Na pitanje je li spreman na sučeljavanje s Andrejom Plenkovićem i kako se priprema, predsjednik SDP-a je rekao: 'Pripremam se već 10 godina, ali ne za njega nego za princip da građanima odgovorimo na pitanja. On zna više nego njegovi prethodnici i imat će priliku pokazati. Iskustvo je na mojoj strani. Imam lijevo srce i konzervativnu glavu'.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene