Konferencija za medije inicijative Narod odlučuje (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)
Konferencija za medije inicijative Narod odlučuje (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Inicijativa "Narod odlučuje" objavila je kako će prikupljene potpise za referendum za izmjenu izbornog zakona predati predsjedniku Sabora u srijedu 12. lipnja u 13.00 sati.


Podsjetimo, inicijativa "Narod odlučuje" je objavila da su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Čelnik inicijative Zvonimir Troskot 31. svibnja je rekao kako su za prvo pitanje prikupili 397.024 te za drugo pitanje 390.189 potpisa.

Vezani članci Zvonimir Troskot (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Inicijativa "Narod odlučuje": Gradovi nas opstruiraju u prikupljanju potpisa za referendum Građanska inicijativa \"Narod odlučuje\" (Screenshot Facebook) GI "Narod odlučuje" objavila referendumska pitanja: "Smatramo da će to dovesti do smanjenja političke trgovine i korupcije"

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: 'Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: 'Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva'.

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: 'Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna'.