Narod odlučuje (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)
Narod odlučuje (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Građanska inicijativa Narod odlučuje u srijedu je demantirala tvrdnje ministra Lovre Kuščevića da se nisu ni prijavili za kontrolu prebrojavanja nevaljanih glasova za referendumska pitanja, ustvrdivši da su Ministarstvu uprave prijavili 45 volontera za provjeru nevažećih potpisa.


Kuščević je jutros u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", govoreći o referendumskim inicijativama, izjavio kako mu je veliko razočaranje što se inicijativa Narod odlučuje nije prijavila za uvid u nevažeće potpise za raspisivanje referenduma.

Vezani članci Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma" Lovro Kuščević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Kuščević: ''Narod odlučuje nije se prijavio za uvid u nevaljane potpise''

Iz inicijative Narod odlučuje odgovaraju da je Kuščević iznio neistinu jer su u petak, sukladno uputama Ministarstva uprave, dostavili u dvije e-pošte svu potrebnu dokumentaciju za prijavu 45 volontera za uvid u navodno nevažeće potpise.

"U petak, 26. 10. 2018. u 16:03 i 16:06 poslao sam dva e-maila uime GI Narod odlučuje, kojima smo prijavili 45 volontera za uvid u potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, koje je Kuščevićevo povjerenstvo proglasilo nevažećima. U skrivenoj kopiji oba e-maila bio je, radi provjere slanja, kolega koji je te e-mailove uredno zaprimio", stoji u demantiju koji je potpisao koordinator inicijative Luka Mlinarić.

Prijavu su, kažu, izvršili sukladno uputama Ministarstva uprave, poslali zahtjeve svih 45 volontera koje su oni vlastoručno ispunili, preslike njihovih osobnih iskaznica i odluku Organizacijskog odbora kojom se upravo ti volonteri imenuju za predstavnike GI Narod odlučuje kod uvida u navodno nevažeće potpise.

U obje e-pošte zatražili su potvrdu Ministarstva o primitku, koju nisu zaprimili, što je i inače bila praksa Ministarstva prilikom dostavljanja dopisa.

Kao dodatni dokaz da je Ministarstvo zaprimilo elektronsku poštu, GI Narod odlučuje priložio je e-mail koji je Ministarstvo uprave poslalo jednom od njihovih volontera s popisa, u kojem ga se pita želi li se za uvid prijaviti kao pojedinac ili u ime GI Narod odlučuje. Njihov volonter tu je e-poštu dobio u utorak, 30. listopada. (Hina)