Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uređaj za magnetsku rezonancu

Čime se Beroš hvali? Dobili su novi uređaj za magnetsku rezonancu, no hoće li pacijenti moći napraviti baš sve pretrage

Aktualno Galerija Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Pakracu - 1 Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Pakracu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Pakracu - 5 Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Pakracu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar zdravstva Foto: DNEVNIK.hr Marina Major, ravnateljica bolnice u Pakracu Marina Major, ravnateljica bolnice u Pakracu Foto: DNEVNIK.hr +3 Novi uređaj za magnetsku rezonancu u Pakracu - 6 Galerija 1/8 >>
Ministar zdravstva Vili Beroš prije nekoliko je dana predstavio novi uređaj za magnetsku rezonancu u bolnici u Pakracu. Osim što po svim europskim pokazateljima imamo dovoljan broj magneta u odnosu na broj stanovnika, pa je problem očito o organizaciji, ovdje je upitno i čime se ministar točno hvali. Priču je istražila Valentina Baus.

"Vlada RH i Ministarstvo prepoznalo je potrebu nabave novog modernog uređaja vrijednog više od 660 tisuća eura", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

"Prvenstveno smo se vodili potrebama pacijenata, našim mogućnostima, cijenom održavanja te ostalim našim prostornim mogućnostima", Marina Major, ravnateljica bolnice u Pakracu.

Ovako su ministar i ravnateljica bolnice u Pakracu predstavili novi uređaj za magnetsku rezonancu i dodali da je on rješenje za oko 100 tisuća pacijenata koji gravitiraju toj bolnici. Međutim ovaj uređaj je dobar, ali ne za sve pretrage, rekla je profesorica Štern Padovan koja iza sebe ima godina i godina prakse u radiologiji.

"Mogu se na tom uređaju raditi sve pretrage svih zglobova, mišića, tetiva, sve što pripada tom sustavu i sve što su mali pregledi, ali ne može se raditi pregled mozga, pregled jetre, to bi bilo neadekvatno", Anka Štern Padovan, specijalizirani radiolog.

Ovaj uređaj je jačine je nula cijelih četiri Tesla. Liječnici s kojima smo razgovarali kažu - standard u medicini je uređaj jačine jedan i pol, a za kompleksnije pretrage i do tri Tesla. Pa profesorica dodaje da ako se na ovom slabijem uređaju budu radile pretrage recimo mozga koji zahtijeva najkvalitetniju obradu postaje upitno što će se uopće moći interpretirati na dobivenim snimkama.

Iz Ministarstva zdravstva kažu nam da ovaj uređaj pruža dijagnostiku osteomuskularnog i zglobnog dijela, pogodan je za umanjivanje straha od zatvorenog prostora, ekološki je pogodan i prikladan je za smještanje u manje prostore jer u pakračkoj bolnici baš i nema mjesta.

Pitali smo hrvatsko radiološko društvo mogu li se na ovom uređaju napraviti sve pretrage.

"Mogu, mogu se napraviti sve pretrage i to vrlo kvalitetno, naravno ova ekspertna razina, ali ona je vezana uz tercijalne centre se radi na uređajima veće snage koji danas postaje, ali mislim da za razinu bolnice Pakrac i vrste pacijenata koja tamo gravitira potpuno dostatan", Goran Roić, predsjednik Hrvatskog radiološkog društva.

I dodaje, ako nešto iz pretraga dobivenih s ovog uređaja ne bude jasno, pacijent će se poslati na daljnje pretrage. Iz Udruge pacijenata poručuju da je tijekom godina Hrvatska napredovala u području magnetske rezonance.

Radiolozi su ponekad u problemu jer znaju da je pacijentu potreban recimo tri Tesla uređaj na koji ga želi poslati, ali jednostavno ne postoji ta mogućnost gdje da ga obavi jer u javnom zdravstvu mora čekati, a u privatnom nije dostupan zbog velikih troškova, Jasna Karačić, Udruga pacijenata

Ovaj magnet jedini je u pakračkoj bolnici, ali će pacijenti njih sto tisuća koji tamo gravitiraju koristi i sigurnost da su dobili pravu uslugu imati samo ako imaju probleme sa zglobovima, mišićima i slično. I naravno - strahom od zatvorenog prostora.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene