Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Napisi u Washington Timesu dio su predizborne kampanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko veleposlanstvo u SAD-u oštro je reagiralo na napis kolumnista Jeffreya T. Kuhnera u Washington Timesu, kritičan prema hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, ističući u pismu uredniku lista kako je riječ o 'neutemeljenom osobnom napadu' na premijera, inspiriranom ciljevima predizborne kampanje u Hrvatskoj.

Kuhner je 18. studenoga u komentaru pod naslovom 'There lies a Red Shadow - Tu leži crvena sjena', ustvrdio kako istočnoeuropske zemlje i dalje progoni komunistična navika obmanjivanja i dvosmislenog govora, ističući kao primjer Hrvatsku, koju, kako je naveo, vodi 'najnepopravljiviji i najdrskiji lažac istočne Europe, Ivo Sanader'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije ga posjetio u pritvoru Miroslav Sanader: Zaustavili su nas na kućicama prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Našao novi posao Ivo Sanader postao savjetnik kanadske milijunašice

'Neutemeljeni osobni napad Jeffreya T. Kuhnera na hrvatskog premijera Ivu Sanadera i vladu daje pravo na kritičan odgovor', navodi se u pismu glasnogovornika Veleposlanstva RH u SAD Josipa Babića, koje je u petak objavio The Washington Times, niskotiražni dnevnik izrazito konzervativne orijentacije.

Kuhner je u spornom napisu, među ostalim, naveo kako činjenice otkrivaju da Hrvatska zaostaje, ističući nezaposlenost od 14 posto, teret golemog javnog duga, 'drakonski' porez od 22 posto na uvoz, te vladinu potrošnju 52 posto BDP-a.

U odgovoru Kuhneru glasnogovornik Babić ističe kako je Vlada pod vodstvom premijera Sanadera ostavila trag solidnih reformi i kredibilitet za poboljšanje života i standarda svih hrvatskih građana. 

>> Washington Times: Sanader je okorjeli lažljivac

'Pod Vladom premijera Sanadera, Hrvatska je pred ulaskom u EU i NATO', navodi Babić te ističe kako se povjerenje EU i NATO-a prema hrvatskom vodstvu odrazilo i kroz UN u listopadu ove godine, izborom Hrvatske za nestalnu članica Vijeća sigurnosti u razdoblju 2008./09.

U odgovoru se ističu i povoljni makroekonomski pokazatelji Hrvatske kao što je gospodarski rast do šest posto u 2007., smanjenje nezaposlenosti od kada je Sanader stupio na dužnost na 10,8 posto (s 14,3 posto 2003.), smanjeni deficit proračuna na samo 2,6 posto BDP-a, stabiliziran vanjski dug, te rast stranih ulaganja zahvaljujući vladinim reformama.

Glasnogovornik Babić odgovara i na Kuhnerove navode o kritikama Sanaderove vlade u izvješća EU-a o napretku iz 2006., citirajući ovogodišnje izvješće iz Bruxellesa u kojem se napominje da 'hrvatski pregovori o pridruživanju u EU dobro napreduju', te da je dosad otvoreno 14 od 33 poglavlja.

U pismu se također ukazuje da je Svjetska banka u izvješću 'Doing Business 2008.', izdvojila Hrvatsku kao glavnog reformatora u regiji i uvrstila je među prvih 10 u svijetu.

'Članak je i tendenciozan i potaknut ciljevima predizborne kampanje', zaključuje se u objavljenom pismu glasnogovornika hrvatskog veleposlanstva.

Jeffrey T. Kuhner, poznat po svom osebujnom stilu ne navođenja izvora te iznošenja radikalnih, idelogiziranih ocjena, 90-ih godina bio je jedan od rijetkih američkih novinara koji je pozitivno pisao o politici hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Iz tog se razdoblja uz njega vežu prijateljski odnosi s nekim hrvatskim političarima, primjerice Ivićem Pašalićem, tada Tuđmanovim savjetnikom za unutarnju politiku.

Zanimljivo je da je The Washington Times, objavljujući pismo
glasnogovornika Veleposlanstva RH, izbacio samo rečenicu u kojoj se ocjenjuje da je Kuhnerov napis izravna intervencija u hrvatsku predizbornu kampanju, da nije vjerodostojan i da je zasnovan na osobnoj ideologiji te osobnim prioritetima i prijateljstvima u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene