Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na Vučića

Ministar Kovač: Vrijeme je da se kolege u Srbiji smire

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnički ministar vanjskih poslova odlučio je reagirati na prosvjedne note iz Beograda te na Vučićeve optužbe da se u Hrvatskoj provodi antisrpska politika.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač danas se obratio medijima vezano za posljednje događaje na relaciji Zagreb-Beograd.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade Aleksandar Vučić Javno obraćanmje Vučić: "Plaćamo visoku cijenu, ne svojom krivnjom''

Podsjetimo, Srbija je prvo poslala prosvjednu notu zbog poništenja presude Alojziju Stepincu kojeg je srbijanski mandatar nazvao 'ključnim ideologom najgore nacističke vlasti u Europi'.

Potom su stigle i prosvjedne note zbog oslobađanja Branimira Glavaša i otkrivanja spomenika Miru Barišiću. Hrvatska diplomacija reagirala je rekavši kako neće primati 'neproduktivne prosvjedne note' te Srbiji poručila da se počne baviti 'europeizacijom svog društva'.

Nakon svega, Vučić je pisao i Bruxellesu rekavši im kako se u Hrvatskoj vodi 'ogoljena antisrpska politika'.

'Uoči Dana zahvalnosti, pobjede, vrijeme je da se stane na loptu i da se kolege u Srbiji smire, da se počne normalno i racionalno komunicirati da se ne šalju note svaki drugi dan, to je cirkus, mi u tome nećemo sudjelovati. Ja sam rekao da takve note više nećemo primati, ne prihvaćamo miješanje u naše unutarnje stvari. Mi smo zemlja članica EU i NATO-a i imamo najviše standarde zaštite manjina. Imamo u Saboru 8 pripadnika manjina, od čega su trojica pripadnika srpske manjine. Sigurni smo da će i Srbija na putu za EU postići te standarde i zagarantirati mjesto pripadniku hrvatske manjine u Skupštini, promijeniti nakaradni zakon o raznim zločinima', rekao je Miro Kovač i dodao da je 'Hrvatska EU' te da Srbija treba početi raditi na sebi, 'da ne zamagljuje stvarnost nekakvim dopisima'.

'Srbija mora početi razmišljati europski i europski postupati, mi ne vodimo politiku da susjedu crkne krava. Bivša vlada je financirala aktivnosti za pristupanje Srbije EU, a zauzvrat dobivamo neke note', dodaje Kovač.

On ponavlja da se rat vodio na hrvatskom teritoriju, te da je Hrvatska bila žrtva agresije. 'Neka Srbija shvati da mi ovako ne želimo komunicirati, mi se nikome ne tužakamo, mi želimo dobrosusjedske odnose', kaže tehnički ministar Kovač.

'Mi u Hrvatskoj imamo svoje vrednote koje su upisan u Božićni ustav i to su vrijednosti slobode, demokracije, vladavine prava, u preambuli jasno stoji da je Hrvatska zemlja formirana nasuprot fašističkoj i komunističkoj ideologiji. Mi tako živimo. To vrijedi za kompletnu hrvatsku vladu', kaže Kovač.

Osvrnuo se i na otkrivanje spomenika Miri Barešiću povukavši paralelu s sličnim događajem u Srbiji. 'Kad smo već kod spomenika, gospodin Vučić je inicirao postavljanje spomenika Gavrilu Principu', rekao je Kovač.

'Treba početi razmišljati u europskom duhu, europski postupati, europski razmišljati. Ali na sebe ne damo, nećemo dopustiti ovakve jeftine propagandne trikove. Pozivam kolege u Srbiji da uoči Dana pobjede stanete na loptu, smirite se, idemo racionalno komunicirati, a ne propagandnim akcijama koje ne služe ničemu. Naša politika je da susjed prosperira, a ne da mu crkne krava, zaključio je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene